Liderul interlop Lucian Boncu, condamnat pentru că a plănuit asasinarea jurnalistului Dragoș...

Liderul interlop Lucian Boncu, condamnat pentru că a plănuit asasinarea jurnalistului Dragoș Boța, editorul șef al PRESSALERT.ro

2
DISTRIBUIȚI

Tribunalul Timiș a dat, astăzi, verdictul în dosarul în care liderul interlop Lucian Boncu a fost trimis în judecată de DIICOT fiind acuzat că a plănuit asasinarea jurnalistului Dragoș Boța, editorul șef al PRESSALERT.ro. Boncu a fost acuzat de săvârșirea infracțiunilor de „încercarea de a determina săvârșirea unei infracțiuni de omor” și „nerespectarea regimului armelor și al munițiilor”.

Vă reamintim că pistolul cu care urma să fie executat jurnalistul a fost predat DIICOT de către Nicolae Gavrilă, cel care s-a ocupat de racolarea celor doi bărbați care urmau să execute atacul, atunci când a depus un denunț despre cele întâmplate. Pe armă au fost descoperite ADN-urile mai multor persoane, inclusiv cel al lui Lucian Boncu. De asemenea, DIICOT a înregistrat în locuința folosită de Boncu pentru a se droga momentul în care acesta a spus „o să-l omorâm”. Arma a fost adusă la solicitarea lui Boncu de la Caransebeș de către Rafa Bogdan, care a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu DIICOT și care a povestit că pistolul i-a fost dat spre păstrare de liderul interlop până când l-a sunat să aducă arma la Timișoara, predând-o în restaurantul Cuina. Aici Boncu s-a întâlnit cu mai mulți interlopi pentru a pune la punct planul de asasinat.

În timpul procesului, Lucian Boncu a negat toate acuzațiile, dând declarație ultimul în acest dosar. „Îl știu pe domnul Boța, dar nu îl cunosc, în schimb de șase ani m-a hărțuit sistematic prin articolele de presă, articole cu caracter defăimător. Erau un fel de provocări din partea acestuia. A spus că am relații cu administrația locală, cu consilierul personal al primarului (cu Ioan Nasleu, n.a.). dar nu aveam decât o relație personală. Când eram la restaurantul Cuina m-au întrebat cei cu care eram dacă o să las lucrurile așa, având articolele din presă, și le-am spus că am făcut un demers pe cale civilă, dar am pierdut procesul și după am plătit cheltuieli.  (…) Nu cunosc dacă Rafa Bogdan i-a dat lui Gavrilă vreo armă. Eu zic că Gavrilă nu a luat nicio armă. Vă spun și explicația logică. Arma ar fi fost adusă de Velican de la Târgu Jiu, cred, după părerea mea. Arma nu putea fi utilizată pentru că nu avea muniție.


E un calibru care nu se găsește în România. Ulterior, Gavrilă a recunoscut că a făcut un denunț de tip manevră. Nu i-am cerut lui Rafa Bogdan nicio armă, nicio borsetă. Nu pot să intru în mintea lui Gavrilă a înțeles să acționeze din exces de zel. A vrut să facă un fel de voluntariat. Eu nu i-am cerut nimic. Niciodată nu i-am spus lui Gavrilă să meargă să-l urmărească pe jurnalist. Singurul lucru pe care mi l-a spus Gavrilă a fost că are pe cineva la IPJ (Poliția Timiș, n.a.), purtător de cuvânt, și o să vorbească cu jurnalistul să-l tempereze. Nu îmi explic ADN-ul meu pe armă. Nici măcar nu am văzut-o. Să exprimi ce gândești este un drept constituțional atâta timp cât nu aduci prejudicii unei persoane, nici măcar morale”, a declarat Boncu, în timpul audierilor. Liderul interlop a spus că nu-și aduce aminte atunci când a fost întrebat despre înregistrările în care vorbea despre uciderea jurnalistului Dragoș Boța.

Tribunalul Timiș a decis, astăzi, că Lucian Boncu este vinovat de săvârșirea ambelor infracțiuni și l-a condamnat la un an de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de „încercarea de a determina săvârșirea unei infracțiuni de omor” și la doi ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de „nerespectare a regimului armelor și munițiilor”. De asemenea, lui Boncu i s-a interzis ca pentru trei ani după ce va ieși din închisoare să ia legătura cu jurnalistul Dragoș Boța sau se apropie de acesta la o distanță mai mică de 100 de metri. Instanța a respins acțiunea civilă a  editorului șef al PRESSALERT.ro. În urma contopirii acestei sentințe cu celelalte condamnări anterioare primite de Boncu, pedeapsa finală a fost de 11 ani şi o lună închisoare în regim de detenţie la care adaugă amenda penală de 6.000 lei. Sentința nu este definitivă putând să fie contestată la Curtea de Apel Timișoara.

„Justiția confirmă că Lucian Boncu a pus la cale planul de asasinare a mea și doar sorții au făcut ca să nu fie dus până la capăt. A fost un proces la care am fost prezent la toate termenele, fără avocat. A fost o luptă în a dovedi minciunile celor care-și schimbau declarațiile peste noapte sau care au fost loviți, brusc, de amnezie. Din primul moment al procesului și până în ultimul, când la ieșirea din sala de judecată cu procurorul și judecătorul de față Lucian Boncu m-a înjurat, liderul interlop a confirmat prin tot ce a făcut că era adevărat că, dacă nu erau legi, de mult m-ar fi omorât și s-ar fi dus apoi liniștit să bea o bere. Sunt nemulțumit de faptul că a primit doar un an pentru această infracțiune de încercare de săvârșire a infracțiunii de omor, în condițiile în care maxim era cinci și voi continua lupta în justiție. Așa cum am făcut-o și până acum. Chiar dacă nu am avut susținerea vreunei ambasade sau a vreunui ONG care pretinde că apără drepturile jurnaliștilor, cred că până la urmă voi reuși să dovedesc adevărul celor susținute în ultimii ani de mine – că, în Timișoara, crima organizată și-a făcut un cap de pod. Voi continua investigațiile pentru că asta este datoria mea ca și jurnalist. Nu în ultimul rând, astăzi, le mulțumesc public – celor știuți și neștiuți – cărora le datorez faptul că sunt încă în viață și nu o fotografie pe o piatră funerară”, a declarat Dragoș Boța, editorul șef al PRESSALERT.ro.

2 COMENTARII

  1. Boța, dă-i la glezne și la sclavul ăla de Chelbu. Vezi cum a ajuns „marea directoare” Patricia de la Creșe la Municipal că are niste aere pe aici că nu o suportă nimeni. Și nici măcar nu s-a transferat pe postul ei, care a fost la Creșe. A terminat dreptul și nu știe o limbă străină. E penibilă.

  2. Slab … trebuia sa Ii dea spre maxim … hai cu La Multi Ani !!! Mai are procese pe rol , speram sa îl încarce cu încă vreo 10 ani sa nu vadă lumina zilei de după gard pana la 60 de ani . Se pocăiește și învață sa cânte frumos la biserica pana atunci și nu ii mai arde de asasinate și kalașnikov uri .

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.