Primarul Timișoarei, semne de întrebare după anunţul lui Simonis în privinţa noului...

Primarul Timișoarei, semne de întrebare după anunţul lui Simonis în privinţa noului studiu de fezabilitate pentru Institutul Oncologic

0
DISTRIBUIȚI

Primarul Dominic Fritz a abordat în conferința de presă de astăzi și subiectul infrastructurii sanitare care urmează să fie construită prin PNRR. Timişoare are trei proiecte incluse în cursa pentru finanţare iar edilul se întreabă, în cazul Institutului Oncologic, cine îşi va asuma proiectul, după ce pesedistul Alfred Simonis a fost cel care a anunţat scăderea costurilor, de la 700 la 200 de milioane euro.

„Sunt 49 de spitale noi pe lista ministerului care pot fi finanţate prin PNRR, 25 vor fi alese. Din Timişoara sunt trei proiecte pe această listă: Maternitatea Odobescu, dotările la noul corp la Spitalul Ţurcanu, care va fi gata în următoarele luni şi Institutul Oncologic… Am urmărit cu interes anunţul domnului deputat Freddy Simonis, că a fost finalizat un nou studiu de fezabilitate, după ce primul pentru Institutul Oncologic a rezultat într-un preţ de 700 milioane de euro şi prin asta n-ar fi putut să fie finanţat prin PNRR. Acum, ne anunţă domnul Simonis, că e o a doua variantă de SF pentru 200 de milioane euro, astfel încât să intre într-o posibilă finanţare. Vreau să spun fără echivoc – eu susţin bineînţeles acest Institut Oncologic în Timişoara şi avem nevoie de infrastructură sanitară pe partea oncologică, şi vreau să spun că nu este loc de orgolii instituţionale sau politice când vorbim de infrastructură sanitară în Timişoara. În acelaşi timp, pentru că probabil nu vor fi finanţate toate cele trei proiecte de spitale din Timişoara prin PNRR, este extrem de important să fim pragmatici şi oneşti legat de posibilităţile pe care le avem.


În sensul ăsta, şi o spun fără ironie, apreciez foarte mult că se implică dl. Simonis în aceste secţiuni, face parte din PSD, care deţine ministerul sănătăţii. În acelaşi timp, mă întreb, dacă un politician care nu are nicio putere executivă, ne dă aceste veşti, despre un SF, care a scăzut de la 700 de milioane, dintr-o dată, în câteva săptămâni, la 200 de milioane… atunci cine îşi asumă acest proiect, acest SF, care nu a fost votat cu indicatori financiari, economici, la guvern. Cine îşi va asuma acest Institut Oncologic, cine îl va urmări pe şantier. Momentan această responsabilitate pare să fie la DSP, unde lucrează nişte medici, dar nu sunt ingineri. Care e instituţia care ne asigură, că Institutul Oncologic, care deocamdată e doar în stadiul de SF, va fi gata până în 2026, când e termenul limită pentru finanţările prin PNRR. Mai avem patru ani, în care trebuie făcută toată documentaţia tehnică, în care trebuie obţinută autorizaţia de construire, în care trebuie făcut lucrările. E un termen extrem de strâns şi trebuie să ştim cine îşi asumă succesul sau eşecul acestui proiect. Ce nu ar vrea să vadă niciun timişorean e că acum mergem pe acest proiect pe hârtie şi pierdem finanţare în altă parte, pentru Maternitatea Odobescu şi pentru dotările la Turcanu, fără să avem siguranţă că acest proiect care e pe hârtie poate fi dus şi la finalizare”, a declarat Fritz.

Întrebat care dintre proiecte le vede mai aproape de completare, edilul a răspuns: „Cel mai avansat este clar maternitatea, care are proiectul tehnic gata, autorizaţia, şi putem mâine să lansăm licitaţia şi execuţia şi în patru ani cu siguranţă toţi timişorenii şi cetăţenii din zona de vest vor putea folosi. La Ţurcanu avem deja gata un corp care va fi gata de Revelion, e doar vorba să dotăm şi putem mergem mai departe cu acest proiect în 2023, cel târziu 2024 vom putea folosi acest spital pentru micii pacienţi din zona de vest. Asta e realitatea, pe punctaj se va face această selecţie şi pe punctaj aceste argument o să şi conteze. Dar eu cred că Institutul Oncologic trebuie făcut şi realizat, dar să fie o cale mult mai clară cine îl va realiza până în 2026”.

20 de milioane de euro ar urma să fie costurile cu dotarea noului corp al Spitalului „Louis Ţurcanu”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.