Retrocedare ilegală, anulată după 15 ani. Peste 10.000 de hectare din masivul...

Retrocedare ilegală, anulată după 15 ani. Peste 10.000 de hectare din masivul Retezat revin în proprietatea statului

0
DISTRIBUIȚI

După 13 ani de procese, instanța de judecată a dat o hotărâre definitivă în „dosarul Retezat” și a anulat trei titluri de proprietate prin care două moștenitoare ale vechii și cunoscutei familii nobiliare Kendeffy, care avusese proprietăți întinse în Țara Hațegului, dobândite încă din vremea lui Ioan de Hunedoara și deținute până după primul război mondial, au solicitat prin împuterniciți și au dobândit retrocedarea unei impresionante suprafețe de teren în masivul Retezat.

Retrocedare în masivul Retezat, la ordinul prefectului

În urmă cu mai bine de 15 ani, mai exact în anul 2006, două persoane domiciliate în Austria, înrudite cu familia Kendeffy, au reușit să obțină reconstituirea dreptului de proprietate pentru aproape 11.000 de hectare în Munții Retezat, din care 9.000 de hectare de pădure, iar restul pășune și „stâncărie”, aflate pe teritoriul administrativ al comunei Râu de Mori, deși nu exista vreun certificat de moștenitor pentru respectivul teren iar cele două urmașe, prin calitatea lor în familie, nu aveau dreptul legal de a dobândi vreo moștenire.

Împroprietărirea s-a făcut cu mare viteză, la ordinul prefectului de atunci, Marius Cristian Vladu, la doar un an de la depunerea solicitării.


Ioan Moș, tehnician topograf al comunei Râu de Mori, a declarat pentru PRESSALERT.ro că, deși validarea dreptului de reconstituire se face, inițial, de comisia locală de fond funciar, pentru această solicitare s-a constituit un comitet de lucru direct la nivelul comisiei județene, care a decis retrocedarea acestei suprafețe, iar comisia locală s-a conformat propunerii de validare.

Pădurea din Munții Retezat revine în proprietatea statului român

Trei ani mai târziu, Academia Română, ca reprezentant al statului român, a cerut instanței de judecată anularea celor trei titluri de proprietate acordate pretinșilor moștenitori ai familiei Kendeffy, după ce împroprietărirea se făcuse și cu terenuri din rezervația științifică Gemenele din parcul național Retezat, care nu puteau fi înstrăinate prin lege. După un lung și complicat proces în care au intervenit și alte instituții, abia în august 2020, Judecătoria Hațeg a stabilit că atribuirea uriașei suprafețe din munte nu a fost legală.

O hotărâre definitivă a fost pronunțată abia acum de Tribunalul Hunedoara, care a respins recursul pretinselor moștenitoare și a menținut sentința civilă a judecătoriei. Ioan Moș spune că pădurea va reveni acum fondului forestier.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.