Timişoara-Karlsruhe, 30 de ani de înfrăţire. Mesajele celor doi primari

Timişoara-Karlsruhe, 30 de ani de înfrăţire. Mesajele celor doi primari

4
DISTRIBUIȚI

O delegaţie a oraşului Karlsruhe, din Germania, în frunte cu primarul Frank Mentrup a fost azi invitată la Primăria Timişoara pentru a marca cei 30 de ani de înfrăţire a celor două oraşe. Interesant e că la eveniment a participat şi fostul primar Gheorghe Ciuhandu, în mandatul căruia a fost început acest parteneriat.

„Vă mulțumesc pentru această invitație de a celebra împreună parteneriatul nostru lung de trei decenii. Prietenia sinceră și pacea sunt lucrul de care avem nevoie, acum, mai stringent decât de diamante sau de aur sau de argint, într-o vreme în care este război în Europa”, a spus Frank Mentrup, primarul din Karlsruhe punând în contextul zilelor noastre un citat celebru al lui Martin Luther King.

„Ce lecții putem să învățăm din acest parteneriat care însuflețește și dă semnificație proiectului european, dar și ce poate învăța Europa de la această înfrățire? Văd patru lecții: că Europa este mai veche decât Uniunea formală la care am aderat acum 15 ani, iar șvabii au pornit și întărit această înfrățire cu mult înainte, văd că Europa rămâne un motor de prosperitate, că Europa poate să supraviețuiască doar dacă rămâne un proiect al cetățenilor și văd că intrăm într-o epocă de egalitate și învățare comună între Europa de Est și de Vest“, a transmis Dominic Fritz, care a transmis mesajul şi în limba germană.

În cadrul vizitei, delegația a participat la un concert simfonic la Filarmonica Banatul „In Memoriam Marius Nichiteanu”, a participat la o prezentare completă a programului Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii la Centrul de Proiecte a Municipiului Timișoara, s-a întâlnit cu reprezentanții Colegiului de Artă Ion Vidu, ai Facultății de Muzică UVT și cu reprezentanții comunității germane din Timișoara.


Vizita se va finaliza duminică, 20 noiembrie, cu un tur ghidat al centrului istoric din Timișoara.

Din Karlsruhe a fost prezentă o delegație de 14 persoane condusă de Dr. Frank Mentrup, primarul oraşului Karlsruhe, Alexandra Ries, preşedinte al Asociaţiei de Prietenie Karlsruhe-Timișoara și Werner Gilde, Asociaţia Şvabilor Bănăţeni, precum și reprezentanți ai formațiunilor politice din consiliului local Karlsruhe, echipa de fotbal de seniori, reprezentanți ai administrației, ai mediului cultural și ai societății civile din orașul german. La eveniment a participat, de asemenea, Consulul Republicii Federale Germane la Timișoara, doamna Regina Lochner.

Din partea Municipiului Timișoara au fost prezenți rectorul Universității Politehnica, Florin Drăgan, deputatul minorității germane, Ovidiu Ganț și fostul primar al Timișoarei Gheorghe Ciuhandu, în mandatul căruia a fost început acest parteneriat, precum și membri ai consiliului local și ai administrației municipiului.

4 COMENTARII

  1. Stimabililor, acum 30 de ani primar era Viorel Oancea, tocmai fusese ales în 1992, la primele alegeri, se-aude, Fritz? Sau tu știi ce se întâmplă în Timișoara doar de când ai descins tu aici? Nu știi, că alegerile au fost din rău în mai rău, în picaj neabătut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.