Un fost fotbalist străin al Politehnicii Timişoara, analist TV la Mondialul din...

Un fost fotbalist străin al Politehnicii Timişoara, analist TV la Mondialul din Qatar. Carieră interesantă după plecarea din Banat

0
DISTRIBUIȚI
Foto: Tosaint Ricketts / Facebook

Fotbalul românesc are doar o brigadă de arbitri ca reprezentanţi la Campionatul Mondial care stă să înceapă şi foarte puţine alte legături cu marea competiţie organizată, în mod controversat, de Qatar. Relaţiile fotbalului bănăţean sunt cu atât mai puţine, totuşi, un fost fotbalist al lui Poli Timişoara (din „era Iancu”), e la Doha! E vorba de atacantul Tosaint Ricketts, neselecţionat la reprezentativa Canadei, dar aflat în febra turneului final în calitate de analist TV pentru postul TSN.

Ricketts, ajuns acum la 35 de ani, este „On-Location Analyst”, pentru TSN (The Sports Network) – canal de sport în limba engleză, din Canada. Fostul vârf al lui Poli din perioada 2010-2012 a acceptat noul rol luna aceasta şi e deja „pe teren”, în statul arab, fiind coleg cu nume precum Steven Caldwell, Kevin Kilbane (foşti fotbalişti în Anglia) sau Julian de Guzman (ex-Deportivo). Reprezentativa „Frunzei de Arţar” s-a calificat pentru această ediţie a turneului final mondial după o absenţă de 36 de ani. De fapt, Mexico 1986 fiind şi singura ei participare, unde s-a clasat pe locul 24 din 24.

Cel poreclit „Sfântul”, după prenume, dar remarcat şi pentru bunul simţ de care a dat dovadă inclusiv în România, unde a stat la Poli o perioadă şi după retrogradarea forţată (pentru neprimirea licenţei în 2011), a avut o carieră interesantă după colapsul vechiului club alb-violet. El plecase din Timişoara în primăvara lui 2012, după o contribuţie cu un gol (contra CFR Cluj) în nouă apariţii în elită plus cinci goluri în 15 meciuri în Liga 2.


A marcat şi în Cupă contra Stelei şi s-a făcut plăcut în rândul suporterilor deşi nu juca meci de meci. Principala sa „armă” a fost viteza. În alb-violet sosise după ce a exasperat apărarea timişoreană, marcându-i trei goluri într-o „dublă” de Europa League, jucând în tricoul finlandezilor de la MYPA, Poli calificându-se dramatic până la urmă.

Ei bine, la fel ca în cazul altor ex-polişti, trofeele nu l-au ocolit pe Ricketts, care s-a transferat în Norvegia, la Valerenga, după aventura de pe Bega. În palmaresul personal figurează Supercupa Lituaniei, cu Suduva, Cupa Canadei (în fapt titlul de campion naţional în termeni „europeni”) – cu Vancouver Whitecaps şi Toronto FC (în două rânduri), un titlu MLS Cup (acum puternicul campionat nord-american), plus Supporters’ Shield (titlu pentru punctele din sezonul regular) – ambele alături de aceeaşi TFC. În mod semnificativ, a mai fost jucătorul celor de la Bucaspor, Boluspor (Turcia) şi Hapoel Haifa (Israel). A fost o perioadă şi un obişnuit al naţionalei Canadei, având începând cu anul 2011 nu mai puţin de 71 de selecţii şi 13 goluri înscrise. În prezent. nord-americanii au câteva nume extrem de interesante, precum Alphonso Davies (Bayern) sau Jonathan David (Lille).

Cât despre actuala situaţie fotbalistică a lui Tosaint Ricketts, acesta a încheiat sezonul 2022 cu Whitecaps (în MLS), având patru goluri marcate în 23 de apariţii. Conform contractului, clubul canadian are opţiunea de a-i prelungi înţelegerea cu încă un an, altfel, va deveni liber la finalul anului calendaristic. Interesant e că tot în 2022 vârful cu origini caraibiene a acceptat şi rolul de Manager of Community Impact la clubul din Vancouver, unul care e de asemenea axat pe PR.

Istvan Kovacs şi asistenţii Mihai Artene şi Vasile Marinescu sunt singurii reprezentanţi ai României la Mondiale, primul va fi chiar al patrulea oficial în meciul de deschidere de mâine: Qatar – Ecuador (ora 18, turneul e transmis de TVR).

Nu sunt nici jucători din SuperLiga la CM 2022. Un fost component al Voluntariului, Aïssa Laïdouni, acum la Ferencvaros, e în lotul Tunisiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.