Camera Deputaților a reglementat bacşişul. Care va fi valoarea maximă permisă

Camera Deputaților a reglementat bacşişul. Care va fi valoarea maximă permisă

0
DISTRIBUIȚI

Deputații au aprobat, marți, legea care reglementează definirea bacşişului în vederea evidenţierii acestei sume pe bonul fiscal. Bacșișul va fi de maxim 15% din valoarea consumaţiei.

Proiectul de lege a fost aprobat în Camera Deputaților cu 189 de voturi „pentru”, 34 „contra” și 47 de abțineri. Legea urmează acum să fie promulgată de președinte, iar apoi va intra în vigoare după ce va fi promulgată în Monitorul Oficial.

Potrivit raportului comisiilor de industrii și buget finanțe, proiectul de lege reglementează definirea bacşişului în vederea evidenţierii acestei sume pe bonul fiscal, cu scopul delimitării clare a acesteia de veniturile încasate de către operatorii economici pentru livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor direct către populaţie şi asigurării fiscalizării bacşişului.


Astfel, bacşişul se defineşte ca fiind orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus faţă de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici care desfăşoară activităţi corespunzătoare codurilor CAEN: 5610 – „Restaurante”, 5630 – `Baruri și alte activități de servire a băuturilor”.

Conform unui amendament operatorii economici au obligația de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client, a nivelului bacșișului oferit, între 0% și 15% din valoarea consumației. Nota de plată trebuie să conțină și o alta rubrică în care clientul să poată înscrie, suma oferită drept bacșiș, în valoare absolută, dacă acesta optează pentru acest mod de stabilire a valorii bacșișului acordat.

Proiectul a fost inițiat în 2019 de fostul ministru de Finanțe Eugen Teodorovici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.