Castelul Huniade și Biblioteca Județeană Timiș vor primi bani din programul de...

Castelul Huniade și Biblioteca Județeană Timiș vor primi bani din programul de reabilitare a clădirilor cu risc seismic

1
DISTRIBUIȚI

Președintele CJT, Alin Nica, a anunțat astăzi că două obiective de investiții ale instituției – castelul Huniade și biblioteca județeană – au fost selectate dintr-un număr de 50 de proiecte la nivel național pe programul de reabilitare a clădirilor cu risc seismic, pentru care se vor primi 30 de milioane de lei pentru castel și încă 17,2 milioane de lei pentru consolidarea clădirii din Piața Libertății, în care funcționează biblioteca județeană, clădire inclusă inițial printre obiectivele de infrastructură în cadrul programului Capitală Europeană a Culturii 2021, dar scoasă ulterior din program.


Alin Nica a precizat că administrația județeană s-a orientat spre alte finanțări, pentru a duce la bun sfârșit această investiție, astfel încât, până în prezent au fost realizate studiul de fezabilitate și proiectul tehnic, și urmează licitația pentru execuție. Banii alocați prin acest program nu vor fi suficienți, dar diferența va fi suportată de bugetul local.

În privința castelului Huniade, Alin Nica a adăugat că alocarea celor 4,2 milioane de euro din fondurile PNRR este acum oficială iar comisia monumentelor din cadrul ministerului Culturii a avizat în cele din urmă favorabil  acoperirea curții interioare a castelului, proiect care inițial fusese respins. O certitudine sunt și banii solicitați pe programul transfrontalier România-Ungaria, suma fiind aprobată de Comisia Europeană, așa încât „cele patru surse de finanțare la care ne-am gândit  pentru a avea o clădire renovată și reintegrată în circuitul cultural s-au dovedit corecte, trei dintre acestea fiind aproape concretizate”. Această sumă, esențială pentru punerea clădirii în siguranță,  va fi folosită pentru lucrările de consolidare, diferența până la 40 de milioane de euro fiind necesară pentru acoperirea curții interioare și dotări. În continuare se poartă discuții pentru uniformizarea surselor de finanțare prin implicarea Companiei Naționale de Investiții, astfel încât să nu apară dificultăți din cauza prezenței a doi constructori pe șantier.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.