Iohannis: „Calendarul rotativei guvernamentale poate fi respectat”. Ciucă a anunțat că vineri...

Iohannis: „Calendarul rotativei guvernamentale poate fi respectat”. Ciucă a anunțat că vineri își depune mandatul

0
DISTRIBUIȚI

Calendarul rotativei guvernamentale poate fi respectat, spune președintele Klaus Iohannis: „vineri ar începe procedura și s-ar putea încheia pe 30 mai”.

Klaus Iohannis a fost întrebat, miercuri, despre suspendarea negocierile pentru formarea noului guvern până la rezolvarea grevei din educație și dacă în aceste condiții poate fi respectat calendarul din protocolul și rocada guvernamentală poate avea loc.

„Nu există nicio sincopă în discuții și, sigur, greva din învățământ este o problemă foarte serioasă și sunt foarte bucuros că, în afară de faptul că legile educației au fost adoptate în Parlament – chestiune care este notabilă, în sensul că de multă vreme legi ale Educației nu mai fost adoptate în procedură ordinară în Parlamentul României – în afară de acestea, solicitările profesorilor sunt, în bună parte, ușor de înțeles. Coaliția evident că este în situația să negocieze ceva și mă bucură foarte mult că aceste negocieri se poartă real, în format de coaliție. Au existat mai multe întâlniri și speranța mea este să se termine amiabil”, a răspuns președintele.

Iohannis a adăugat că promisiunile făcute la aceste negocieri vor fi onorate indiferent de mersul negocierilor: „ce a promis guvernul că este posibil, va face”.

Pe de altă parte, a afirmat Klaus Iohannis, este greu de imaginat că toate solicitările vor fi satisfăcute „de azi pe mâine”, dar „chestiunea rămâne în atenția coaliției și există această promisiune fermă de a lucra pe legea salarizării unice, care sigur că va veni cu soluții pozitive și pentru angajații din educație”.

Legat de calendarul inițial al rotativei guvernamentale, Iohannis a spus că poate fi respectat: „vineri ar începe procedura și, în varianta optimală, s-ar putea încheia pe 30 mai”.

„Aceste chestiuni le-am spus și celor din PNL, i-am rugat să trateze negocierile în coaliție și cu greviștii cu toată seriozitatea, să fie o parte relevantă în păstrarea stabilității guvernării, stabilității generale în România, fiindcă numai de instabilitate și de certuri politice nu avem nevoie”, a adăugat șeful statului.

Ciucă: „Până luni voi lua o decizie”

Premierul Nicolae Ciucă spune că vineri își depune mandatul și că până luni va decide dacă rămâne în Executiv după rotativa guvernamentală sau va prelua funcția de președinte al Senatului.

„Așa cum am menționat de fiecare dată, vineri este ziua în care, conform calendarului, îmi voi depune mandatul.


(…) Se consumă ziua de vineri și voi lua o decizie. Până luni voi lua o decizie”, a spus Nicolae Ciucă, întrebat dacă vineri demisionează din funcția de premier.

Chestionat dacă pentru rotativa guvernamentală va fi respectat protocolul sau vor fi făcute noi negocieri, el afirmă: „Există în momentul de față discuții, negocieri și există fie varianta protocolului, fie negocieri și reasumare de ministere.

Potrivit lui Ciucă, dacă se renegociează protocolul, PSD va extrage primul minister.

„Este normal să existe o ierarhizare în funcție de ponderea în parlament și în coaliție. (…) Decizia e luată ca viitorul guv să aibă 18 ministere”, încheie Ciucă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.