Aniversare în scena muzicală timișoreană: La mulți ani, Arpad Kajtar!

Aniversare în scena muzicală timișoreană: La mulți ani, Arpad Kajtar!

0
DISTRIBUIȚI

Unul din muzicienii care fac parte din așa- numita categorie de oldschool din Timișoara, Árpád Kajtar (Arpi pentru prieteni) împlinește astăzi frumoasa vârstă de 73 de ani, ocazie cu care îi urăm un sincer La mulți ani! Artistul s-a născut în 26 octombrie 1950 la Timișoara și a copilărit în cartierul Elisabetin, la doi paşi de clubul „Ada Marinescu“ (prin care au activat o serie de formații cunoscute). La fel ca şi mulţi alţi muzicieni ai acelei perioade, a fost profund marcat de filmul „The Young Ones“ (apărut în 1961), cu Cliff Richard în rolul principal. Prima trupă în care a activat a fost alături de colegi de clasă în cadrul acțiunilor care se desfășurau sub genericul „joia tineretului“.

Entertainmentul din acele vremuri era axat pe cluburile diverselor fabrici din Timișoara, unde aveau loc seri de dans cu trupe care cântau live. Și unde fetele nu aveau voie să vină îmbrăcate în pantaloni… Chiar dacă „tovarășii“ de la cultură veneau în control să se asigure că formațiile respectă regulile visavis de repertoriu, lucrurile stabilite „pe foaie“ nu erau respectate întotdeauna… „Se țineau seri de dans joi și duminică de la ora 18 la 23, iar sâmbăta se organiza bal până dimineață, când circulau deja tramvaiele.


Repertoriul era compus din șlagărele vremii ce erau difuzate la radio. Când am început să fiu interesat de muzică live din cluburi se cântau hiturile difuzate la posturile de radio din țările vecine. Nu am auzit din discuțiile muzicanților, mai în vârstă decât noi, să fi fost vreo impunere în cea ce privea conținutul repertoriului. Mai târziu când deja cântam de o bună vreme prin cluburi, ne-au adunat pe toți la Clubul CFR unde ne-au «instruit cum și ce», respectiv că trebuie să avem repertoriu aprobat ce va fi expus pe perete, specificat pe oră și minute, ca «tovarășii de la cultură» când vin în control să poată verifică dacă ne ținem de repertoriu. A fost ceva listă cu repertoriu… nimeni nu știa ce conține și nici nu a venit nimeni să verifice (sau o fi venit și a fost «primit» de organizator). Și încă un lucru important, fetele nu aveau voie să vină în pantaloni. Un avantaj față de acum ar fi că fiecare trupă cânta în jur de 18 ore pe săptămâna live, plus repeta cam tot atât în zilele când nu se ținea dans. Astfel când câteva din aceste trupe ajungeau să cânte în restaurante sau pe scene mari aveau deja sute de ore de cântat live”, a povestit Arpi.

Datorită rodajului prin trupele care cântau în cluburile muncitorești, Arpi a ajuns să cunoască gașca muzicienilor din acea perioadă, iar acest fapt i-a adus oportunitatea de a evolua în componențele unor trupe diverse, printre care s-au numărat și Clasic XX sau Univers.

Cu cinci ani în urmă, formația Univers – în componența Arpad Kajtar, Robi Strumberger, Dumitru Chiţeală și Gheorghe Moșoarcă – a revenit în fața spectatorilor, cu un concert unic, în care muzicienii au interpretat piesele care se regăsesc pe discul „Zgomotele orașului“. Evenimentul desfășurat la Reflektor Venue a fost unul cât se poate de inedit din cauza faptului că piesele albumului „Zgomotele Orașului” au fost cântate live o singură dată de formația Univers, în luna mai a anului 1978, la Casa Studenților.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.