Un ultim eveniment din seria „Timișoara. Harta secretă: oameni și locuri” care a prezentat timișorenilor și vizitatorilor orașului o istorie a cafenelelor de altădată ale orașului, a celor care le frecventau și multe premiere, continuă sâmbătă, 9 decembrie, de la ora 16:00, la cinematograful Victoria, cu episodul „Cetatea dulce”, în care Adriana Babeți și invitații săi relatează noi întâmplări care, la fel ca cele precedente, vor cuceri cu siguranță auditoriul.
Adriana Babeți va povesti despre prima cafenea turcească din Timișoara care exista în anul 1560, despre inventarea espressorului de către timișoreanul Francesco Illy, cel care a avut și o viață fascinantă, iar după o pauză de cafea și dulcliuri, cei prezenți vor putea afla ineditul episod petrecut în anul 1716, la Viena, când principele Eugeniu de Savoya era sărbătorit pentru cucerirea cetății Timișoara și a primit în dar, pe o tavă uriașă de argint, o machetă a acesteia, cu ziduri din zahăr candel, turnuri şi creneluri de griliaş, bastioane din doboştort, şanţuri de apărare din pandişpan şi împrejurimile cetăţii din pişcoturi şi fistic.
Creştinii din cetate au fost întrupaţi din bezele iar caii şi păgânii, din ciocolată, cu fesuri modelate din jeleuri colorate – o dovadă incontestabilă a măiestriei cofetarilor din acele vremuri. Adriana Babeți va vorbi și despre cel mai vechi tratat gastronomic cu rețete folosite la ospețele romane, „Ars coquinaria”, atribuită lui Apicius, și despre încercările experimentate la Timișoara în 1779 de doi gurmanzi temerari, contele Cristofor Nitzky și prietenul său Gottfried von Brettschneider din Vârșeț, care, după ce timp de două săptămâni s-au închis în casă și au pregătit nu mai puțin de 67 de rețete pentru care au folosit ingrediente din cele mai bizare, și-au făcut apariția în lume arătând ca niște stafii.
Accesul la eveniment, care, pe lângă poveștile spuse cu talent și haz de Adriana Babeți vor include și proiecții, se face pe bază de rezervare.