INTERVIU Marko Adam: Cred că toboșarii au cel mai mic ego în...

INTERVIU Marko Adam: Cred că toboșarii au cel mai mic ego în breasla muzicienilor

0
DISTRIBUIȚI

Comunitatea muzicală din Timișoara a avut parte de o acțiune inedită duminică, evenimentul desfășurat sub sigla Drum Clinic Sonor, reunind la Casa Del Retro un public entuziast, care a asistat la un spectacol aparte alături de toboșarul maghiar Marko Adam. În debutul evenimentului, la fața locului cei interesați au avut parte de o demonstrație realizată de Claudiu Macarie, „motorul” legendarei trupe Krypton.

Invitatul special al evenimentului este unul din cei mai cunoscuți muzicieni de sesiune din țara vecină și a fost nominalizat la titlul de „Best Prog Drummer“ de către revista Rhythm Magazine în 2018. Artistul s-a născut în 1982 și este cunoscut pentru activitatea sa din cadrul trupei Special Providence, care a făcut turnee și a fost susținut de artiști precum Dream Theater, Spock’s Beard, Haken sau Steve Hackett. În 2017 a format un duo cu extraordinarul pianist Zsolt Kaltenecker, cu care abordează o călătorie muzicală specială ce include incursiuni în jazz, muzică electronică și rock progresiv., iar de-a lungul anilor a fost invitat să susțină sesiuni la evenimente celebre din întreaga lume. În cele ce urmează am realizat un interviu cu Marko Adam.

– Evenimentul tău de la Timișoara a fost o sesiune de demonstrație sau / și un curs?

– Pe plan internațional drumclinic e o demonstrație, iar masterclass e un curs. Eu le combin pe amândouă, așa îmi place. Amestec demonstrațiile cu metode de învățare pe care oamenii le pot studia și acasă. Și îmi place să-i las pe alții să înveâe din tehnicile mele.

– Cum s-a născut combinația asta între muzician și profesor?

– În principal sunt session musician dar am și o școală particulară. Părinții mei au fost pedagogi și probabil de acolo mi se trage. Îmi place foarte mult să-i învăț la rândul meu pe alții, să dau mai departe. Din fericire am ocazia asta, să predau cunoștințele mele pe plan internațional. Și asta se întâmplă și fiindcă reprezint o serie de firme din domeniul muzical. Eu simt că am o misiune. Aceea de a da ceva comunității de toboșari din întreaga lume.


Deasemneea e foarte frumos să motivezi tânăra generație. Asta mă împlinește pe mine. Să dau înapoi comunității cât pot eu mai mult.

– Cum ți-ai început cariera?

– Păi, de când aveam 20 de ani am cântat într-o serie de trupe binecunoscute din Ungaria. Am început cu Ganxsta Zolee és a Kartel. Mai apoi am pus bazele trupei Special Providence, cu care am cântat în peste 30 de țări, din Japonia până în SUA. Acum cânt și cu Desh, printre alții. Dar cel mai important a fost că am absolvit Kõbánya Music Studio (n.n. – o facultate celebră de muzică din țara vecină), unde am avut norocul să am câțiva profesori celebri. Asta m-a ajutat foarte mult fiindcă dincolo de chestiile tehnice am avut norocul să cunosc și modul lor de gândire, care m-a ajutat toată viața.

– Care e secretul unui bun muzician de sesiune?

– Cred că un session muzician de succes este acela care știe multe genuri muzicale. De asta am cântat și azi o piesă trap pentru ca copii să audă că în ziua de azi nu mai ajunge să știi să bați la tobe în stilul rock. Sau jazz. Sau pop. E un lucru important. Muzica e de două feluri, bună și rea. Cea bună poate fi și disco, muzică electronică, death metal. Trebuie să fii deschis la orice stil muzical și atunci vei avea succes și poți exista ca session muzician. Asta se caută, oameni deschiși la minte,

– Există vreo diferență între comunitatea de toboșari din Ungaria și cea din alte țări?

– Nu. Niciuna. Toboșarii au o comunitate aparte care se respectă. Peste tot unde am fost am avut parte de evenimente frumoase. Cred că toboșarii au cel mai mic ego îîn breasla muzicienilor. Poate și pentru că cel mai adesea suntem situați pe scenă undeva în spate, unde nu ne vede nimeni. Aceasta a fost a 9-a oprire a acestei serii de cursuri și a fost minunat. Sunt foarte fericit că pot să fac asta, să trpiesc din asta… e drept, am lucrat mult să ajung aici. A fost dintotdeauna visul meu… să merg în Europa și să-i învăâ pe alții. L-am atins. Urmează o altă stație, dar sunt foarte foarte fericit și îmi place ceea ce fac.

– Ce ne poți spune despre tabăra internațională pe care o ții în Ungaria?

– Marko Drum Farm e cel mai nou copil al meu. Nu prea există în zonă așa ceva, o tabără internațională de acest fel. Am luat parte în Anglia sau în Germania la teberede acest gen cu tobari fantastici și celebri. Se creează o familie. Unde se poate învăța. Anul viitor va fi cea de-a treia ediiția și întotdeauna chem oameni care vin din medii muzicale diferite dar țin neapărat să fie și profesori buni. Până acum a ieșit foarte fain. După așa o tabără încep să-mi recapăt încrederea în umanitate. Și asta pentru că la taberele astea se adună atăția oameni faini. Dacă așa ar funcționa lumea ca și la tberele astea… ar fi foarte bine. Îmi place să cred că pentru câteva zile creez o lume ideală unde ne ocupăm cu muzică, ne sprijinim și schimbăm emoții pozitive. Tabăra are loc pe malul lacului Balaton, deci după cursuri oamenii au parte și de frumusețea locurilor…

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.