USR a rămas fără voturi „la dispoziție” în Consiliul Local Timișoara. Administrația...

USR a rămas fără voturi „la dispoziție” în Consiliul Local Timișoara. Administrația Fritz nu mai poate trece la foc automat proiecte după plac

0
DISTRIBUIȚI

Ultimele luni ale mandatului actual din consiliul local s-ar putea dovedi a fi un adevărat coșmar pentru administrația USR a Timișoarei. Echipa lui Fritz nu mai poate trece proiectele pe care le propune așa cum vrea, în orice condiții, pentru că nu mai dispune de majoritate la vot. Iar aceasta s-a văzut, marți, la ședința de plen (extrem de) extraordinară, convocată online. Deși a vrut să dea Ștrandul Termal, fără licitație, timp de cinci ani, celor de la Horticultura, Fritz s-a trezit blocat, pentru că nu a reușit să adune voturile necesare. De asemenea, a dorit să intabuleze 14 străzi și piațete, proiectul a picat, la fel, cu brio.

Motivul e unul extrem de simplu: Raul Ambruș, cel care avea de obicei votul decisiv, a fugit cu arme și muniție la PSD, devenind, între timp, subprefect. Acum nu se mai ridică destule mâini, așa că administrația Fritz e la mâna celor de la PNL sau PSD. Chiar dacă inițial se mai producea câte un „balet” la vot și cele două formațiuni aveau scăpări în favoarea proiectelor controversate, apropierea alegerilor și uniunea dintre cele două face dificilă aprobarea la foc automat pentru tot ce bagă pe ordinea de zi Dominic Fritz.

El folosea cu abilitate lista cu proiecte suplimentare, plantată la analiza consilierilor locali cu doar câteva minute înainte de ședință. Gata, nu mai merge așa, a spus Roxana Iliescu, consilierul Pro România – PSD. La fel, și Dan Diaconu, a combătut aprig modul acesta de votare.

„De ce se procedează în această manieră? Noi nu avem posibilitatea să citim documentele care ne sunt puse la vot. Este o lipsă totală de respect, proiectele ne sunt trimise în dispreț”, a spus Iliescu la plen, atunci când a debutat citirea „suplimentarelor”.

Dan Diaconu a fost întru totul de acord, scoțând în prim plan exact această problemă a proiectelor băgate sub nasul consilierilor, cu câteva minute înainte de vot.

„Am fost puși, acum două dăți, în situația să votăm proiecte pe care nici nu le-am văzut, fiind publicate după vot. Acum, timpul este insuficient pentru a consulta aceste proiecte. E cumva cam același tip de abordare în consiliul local din ultimele luni, dar nu cred că e productivă pentru nimeni, chiar dacă e campanie electorală.


Eu nu am să votez niciunul dintre aceste proiecte”, a decis Diaconu.

„De ce nu votați? E perfect legal să ai listă de suplimentare”, a motivat primarul. „E legal!”.

„Ordinea de zi suplimentară e un instrument legitim, aceste proiecte au o oarecare urgență. Sunt niște rectificări de CF-uri, bucla de tramvai o așteaptă oamenii să fie finalizată, la fel și celălalt proiect. În viața administrativă există uneori lucruri care trebuie să se miște și vă mulțumesc că contribuiți la această mișcare, deși înțeleg că sunt niște vremuri complicate”, a fost justificarea lansată de primar.

Nici vorbă de legalitate, a revenit Roxana Iliescu, încălcați Codul Administrativ, a subliniat aceasta, există niște termene legale care nu se respectă, a fost replica.

Proiectele referitoare la intabularea a 14 străzi, dar, mai ales, cel prin care Hotricultura primea cadou, fără absolut nicio licitație, administrarea ștrandului Termal, nu au trecut la vot. Trebuie să recunoaștem, cam o premieră în ultima perioadă, să pice așa proiectele.

Cele legate de rezolvarea problemelor de teren pentru amenajarea buclei de întoarcere pentru tramvaiul de pe linia 5, au trecut, deși viceprimarul Lațcău se gândea deja că totul e pierdut și nu se vor obține, la fel, voturile necesare.

Proiectul Termal va reveni, cel mai probabil, la vot

După votul „fail”, Roxana Iliescu analiza situația: proiectul a picat, dar probabil revine. Problema e că Termal va ajunge pe mâna incompetenților de la Horticultura.

„Astăzi, useriștii au votat proiectul de HCL privind delegarea de gestiune a activităților necesare întreținerii și exploatării Ștrandului Termal, societății Horticultura SA. N-au avut, însă, decât 13 voturi, asa ca propunerea nu a trecut. Proiectul va reapărea, probabil, la viitorul plen, așa că societatea care, conform ultimelor rapoarte privind activitatea economică si contabilă, este cu un picior în groapă, va ajunge sa se ocupe nu numai de tăiatul ierbii și administrarea cimitirelor, ci și de administrarea ștrandului Termal. Dacă vă întrebați de ce au luat decizia asta cât timp conducerea societății s-a dovedit a fi o adunătură de incompetenți, care nu a reușit pe noua secție cimitire nici să producă venituri cât să-și acopere cheltuielile cu salariile (cumulat, in perioada septembrie 2023-ianuarie 2024, au realizat venituri in valoare de 354.979 lei, cheltuielile cu personalul fiind în aceeași perioadă în valoare de 511.786 lei), vă spun eu motivele: Director General – Vancia Mircea, fost candidat USR la Senat (numit în CA la Retim, ulterior în CA la Horticultura, după, director tehnic la Horticultura, proaspăt promovat iîn funcția de director general, premiat pentru gaura în buget dată la secția cimitire); Director Tehnic – Hălmăgean Silviu, membru activ USR; Șef Resurse Umane – Teleagă Daniela, consilier local USR în Dumbrăvița, vicepreședinte USR Timiș, candidat la Consiliul Județean Timiș 2024; Inspector SSM – Alina Nagy, colegă de cor cu Dominic Fritz; Președinte Consiliu de Administrație – Mălăieș Alexandra, membru activ USR, angajată Atos, societate implicată în digitalizarea Primăriei Timișoara”, a transmis Iliescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.