Motivaţia lui Călin Dobra pentru a deveni primarul Lugojului: „Oraşul e într-un...

Motivaţia lui Călin Dobra pentru a deveni primarul Lugojului: „Oraşul e într-un dezastru total”. Proiectele propuse şi ce probleme vede la actualii edili

0
DISTRIBUIȚI

Călin Dobra, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş, a vorbit la PRESSALERT LIVE despre motivul pentru care a ales să candideze la funcţia de primar al Lugojului, proiectele pe care le vrea implementate pentru revitalizarea celui de-al doilea municipiu din judeţ, dar şi despre problemele actualei administraţii, pe care o consideră condusă din umbră de fostul primar demis.

„Pentru că oraşul e dezastru, e într-un dezastru total. Ştiţi că am activitate la Bucureşti, într-o postură confortabilă. Într-o companie pe care am reuşit să o pun pe picioare şi să o duc la o anumită profitabilitate. O companie în domeniul energiei, a fost o provocare pentru mine. Dar din păcate am o responsabilitate şi pentru echipa social-democrată de la Lugoj şi faţă de cetăţeni. Nu s-a întâmplat absolut nimic. Este un dezastru total (…) Trebuie să fim corecţi, să recunoaştem, cam în ultimii opt ani Lugojul a pierdut trenul şi la nivel judeţean şi la nivel naţional. S-a rupt de ce înseamnă relaţionarea Consiliu Judeţean, şi trebuie să recunosc, vorbesc şi de perioada în care am fost preşedinte CJT şi era colegul meu în funcţie primar, nu am reuşit să am o înţelegere în ceea ce înseamnă susţinerea proiectelor pentru municipiul Lugoj. Şi nu mai vorbesc de ultimul mandat. 2020-2024, când administraţia liberală a fost un dezastru pentru Lugoj. A rupt foarte repede relaţia cu CJT şi ştiţi foarte bine, circurile dintre Judeţ şi Claudiu Buciu, liberalii de fapt. Nicio uşă deschisă la nivel de guvern pentru un proiect”, a spus Călin Dobra la PRESSALERT LIVE.

Despre demiterea fostului primar Claudiu Buciu, în urma unei decizii a instanţei acesta a precizat că „…la doi ani de mandat să faci o asemenea chestiune, sunt foarte multe semne de întrebare. Pentru că e o banalitate. Să renunţi la domiciliu pe o perioadă scurtă de timp, deja îs semne mari de întrebare. Cred că a fost o lipsă totală de respect pentru lugojeni. Chiar dacă sloganul în 2020 a fost: Respect pentru lugojeni! Cred că de fapt este exact invers. Zilele astea e perioada depunerii de candidaturi. Singurul partid politic care şi-a depus candidatura la funcţia de primar a fost PNL-ul, fără a fi prezent candidatul de primar. Este o lipsă de respect faţă de lugojeni. Să trimiţi pe altcineva să-şi depună candidatura de primar. Să nu fi prezent. Actualul primar a depus, consilierul primarului, nu mai ştiu ce funcţie are, domnul Buciu, şi-a depus candidatura fără a fi prezent. Acele câteva minute cât depui, poţi să o faci personal. Ăsta e respectul, e o cutumă, dar e respectată de toţi candidaţii, de la preşedintele României până la o comună, fiecare îşi depune candidatura”.

Călin Dobra a criticat actuala administraţie şi în privinţa proiectului noului spital: „Să ştiţi că un proiect important pentru Lugoj, noul spital datorită celor doi colegi, Alfred Simonis şi Sorin Gindeanu, ei au pus pe harta ministerului aceste proiect. Din păcate administraţia locală a dat-o-n bară, licitaţii anulate, firme contestate, instanţe, toate cele. De fapt un blocaj. Şi aici discutăm de un proiect de 150 milioane de euro, un proiect pe fonduri europene şi un proiect care este blocat. Sper totuşi să nu se piardă această finanţare. Eu sper ca administraţia actuală să conştientizeze riscul şi să urgenteze. Avem un specialist manager de proiect – Claudiu Buciu, dânsul s-a pus şi manager de proiect… şi aici o mare problemă. Managerul de proiect trebuie să fie specialist, din cadrul direcţiei de investiţii, ingineri, specialişti în domeniu, care pot să urmărească acea lucrare când va fi demarată.


Nu mai vorbesc de proiectare… din păcate aşa au luat decizia, eu sper ca toate aceste lucruri le vom clarifica după preluarea mandatului”.

În ceea ce priveşte proiectele noi pe care le propune, Călin Dobra a vorbit şi despre un parc industrial în adevăratul sens al cuvântului: „În judeţul Timiş nu există aşa ceva. Nu pot garanta, dar e o prioritate pentru mine. Şi faptul că am o relaţie foarte bună cu actualii membri ai guvernului, cu Sorin Grindeanu, cu primul ministru Marcel Ciolacu, e clar că voi avea o deschidere în a obţine această hotărâre de guvern”.

Pe lângă două autostrăzi, în zona Lugojului viitorul va aduce şi o modernizare în infrastructura feroviară. „La această investiţie pe domeniul feroviar e important pentru Lugoj, dar creează şi o anumită problemă, pe care am discutat-o cu Sorin Grindeanu, chiar eram curios dacă cineva din administraţia locală, pentru că foarte mulţi oameni au sesizat-o şi eram curios dacă cineva din administraţia locală a preluat-o şi să discute cu ministrul Transporturilor. Mi-a confirmat Sorin că n-a fost cazul, şi ştiţi că această investiţie de cale ferată de mare viteză îţi interzice să mai fie treceri la nivel de cale ferată. Şi atunci ai două posiblităţi, subteran, dacă ai posibilitatea sau suprateran. Într-o anumită zonă destul de populată investiţia va fi supraterană iar oamenii de acolo sunt puţin speriaţi pentru că nu ştiu ce va fi această traversare supraterană peste calea ferată. Vom merge acolo şi vom invita şi oamenii care au anumite nemulţumiri. Acel culoar trebuie realizat şi sunt foarte multe străzi laterale de pe bulevardul principal, vine podul peste calea ferată şi nu se ştie exact ce se întâmplă cu accesul spre casele oamenilor. Sunt convins că toate aceaste lucruri vor fi clarificate. Dacă eşti interesat de aceste lucruri ar trebui să fii acolo prezent, chiar dacă nu ai atribuţii ca primar al municipiului, dar ai responsabilitatea. Administraţia locală trebuie să aibă pe masă proiectul şi orice problemă care apare trebuie să intervii”, a mai spus Dobra.

„Hotărâşte consiliul primarului, îmi pare rău de actualul primar interimar (n.r. Bogdan Ştefan Blidarui), că el doar semnează la comanda actualului consilier. Sper din suflet să nu răspundă pentru ceea ce semnează, pentru că e un băiat de treabă, nu ştie în ce s-a băgat. Din păcate Primăria Lugoj s-a transformat foarte mult într-o agenţie imobiliară, nu în administraţie locală. Dacă vă uitaţi pe ordinea de zi o să vedeţi proiecte de hotărâre foarte multe cu schimburi de terenuri, vânzări de terenuri, alipiri, dezlipiri, azi dezmembrăm o parcelă de teren, mâine schimbăm strategia în funcţie de anumite interese şi lipim… foarte multe costuri pentru lucrări de topografie la nivelul municipiului, fără a avea o strategie… Nu există nicio direcţie, doar interese… nu e rolul meu să cercetez. Dar sunt multe proiecte pe domeniul imobiliar pe care consilierii locali PSD au votat împotrivă sau s-au abţinut de la vot şi drept dovadă nici acum nu s-a întâmplat absolut nimic”, a concluzionat Călin Dobra.

Un alt proiect pe care social-democratul îl vrea implementat la Lugoj e cel al unui Centru de legume-fructe, similar celui gândit la Tomnatic, dar care nu a fost finalizat. „În parteneriat cu CJT, e un proiect pe care l-am discutat cu Alfred Simonis şi când s-a demarat la CJT s-a făcut o analiză clară. Cel mai important bazin legumicol e zona aceea Tomnatic-Lovrin. Iar a doua e zona Lugojului, cu Mănăştiur, Criciova, Belinţ, Boldur, toată zona respectiv. Am discutat să fie un hub agricol Lugojul, de ce, pentru că poate fi colectare legume-fructe şi din Caraş, Hunedoara, fiind limitrof acestor judeţe”, a subliniat Dobra.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.