Istorie feroviară, într-o expoziție de neratat, la Arad (foto)

Istorie feroviară, într-o expoziție de neratat, la Arad (foto)

0
DISTRIBUIȚI
<


p>Cea de-a treia ediție a expoziției de modelism și istorie feroviară „Călătorie cu trenul la Arad” va fi deschisă la Sala Polivalentă din oraș, între 31 mai și 2 iunie. Deschiderea, la care vor fi prezenți și cei peste 20 de colecționari, membri ai cluburilor din România, Austria și Ungaria, va avea loc vineri, 31 mai, la ora 10:00.

În cadrul expoziției, colecționarii vor prezenta, într-un circuit interactiv care însumează 350 de metri de linii cale ferată, machetele unor clădiri care deserveau transportul feroviar precum depouri și stații de cale ferată. Zilnic, vizitatorii vor descoperi alte garnituri de tren, de la primele locomotive cu aburi, până la trenurile de mare viteză contemporane, prezentând  dezvoltarea transportului feroviar începând cu anii 1835 – 1920, perioada în care  s-au construit marile rețele de cale ferată din întreaga lume și continuând cu modernizarea garniturilor de tren, utilizate pe scară largă în perioada interbelică și a celui de-al Doilea Război Mondial. Epoca postbelică este marcată de înlocuirea locomotivelor cu aburi cu motoarele Diesel, urmată de dezvoltarea unei flote moderne de vehicule electrice și a unei noi tehnologii de securitate.

La această ediție vor fi expuse și imagini din colecția Complexului Muzeal Arad, legate de transportul feroviar al orașului la începutul secolului al XX-lea, și o parte din colecția de machete a transportului arădean, realizată de Ioan Popoviciu, care prezintă un fragment din istoria feroviară arădeană: trenuri și diverse tipuri de locomotive, dintre care se remarcă trenul „Săgeata Verde”, care a legat Podgoria de Arad timp de aproape un secol.

Pe tot parcursul expoziției, micii vizitatori și grupurile școlare vor putea participa, gratuit, la atelierul de modelism, la vizite și ateliere interactive pe bază de înscriere, iar în incinta expoziției va fi deschis și un stand cu vânzare de machete și jucării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.