Vechea sărbătoare tradițională Kirchweich, una din cele mai importante în așezările locuite de șvabii bănățeni, va fi organizată în acest an de Forumul German Lipova, parohia romano-catolică și primărie în orașul de pe Mureș, în 31 august, prilej cu care va fi marcată și împlinirea a 135 de ani de la construcția bisericii.
În vechea cetate a Lipovei, menționată încă de la mijlocul secolului al XIII-lea în documentele maghiare, ajunsă apoi sub stăpânirea turcilor și apoi a Habsburgilor, care au demolat cetatea și au adus în orășelul de pe Mureș coloniști șvabi, străvechea sărbătoare Kirchweich, adusă de aceștia din zonele de origini, era cea mai importantă sărbătoare a comunității legată de ziua hramului bisericii și se desfășura cu tot fastul impus de vechile lor obiceiuri. În așteptarea sărbătorii, la care erau invitate rude și alți oaspeți din satele învecinate sau de la oraș se făcea curățenie și se văruiau casele, se coseau haine noi de sărbătoare și se pregăteau mâncărurile tradiționale șvăbești. În centrul sărbătorii, care ținea două și chiar trei zile, erau tinerii, îmbrăcați în costume de sărbătoare șvăbești, diferite în funcție de regiunile din care veniseră coloniștii, iar perechea de dansatori aleasă pentru a deschide dansul se bucura de o mare cinste în sat. Fetele împodobeau pălăriile băieților cu panglici colorate și cu flori, iar pe parcursul sărbătorii, perechile de dansatori care porneau în coloană, cu fanfara în frunte, cutreierând tot satul, respectau un întreg ritual până se adunau în jurul pomului de Kirchweich.
In alaiul lor erau purtate, pe un toiag, pălăria și basmaua, simboluri ale sărbătorii, care erau agățate apoi în sala de dans împreună cu un pomuleț frumos împodobit, erau scoase la licitație și duse acasă la sfârșitul petrecerii de cei care le câștigau. Era o petrecere cu tombolă, multă muzică și dansuri, valsul și polca fiind dansurile preferate ale șvabilor.
Astăzi, când cei mai mulți etnici germani au emigrat, Kirchweich-ul se mai serbează în puține localități, de localnici și de cei care se reîntorc în locurile natale pentru a fi prezenți la această sărbătoare.
Sărbătoarea va începe la ora 10:00, când perechile de tineri vor pleca de la sediul Forumului German Lipova aflat în fosta școală germană, la 11:30 va avea loc o procesiune spre primărie și apoi spre biserică, unde, la ora 12:00, va fi celebrată Sfânta Liturghie solemnă de Kirchweich. La ora 14:00, localnicii și invitații lor se vor aduna în curtea parohiei unde vor lua prânzul, după care, la ora 17:00, în Parcul Mic vor avea loc licitația și dansurile. Seara se va încheia cu tradiționalul bal care va începe la ora 19:00 la Centrul Recreativ Lipova.