Victorie importantă pentru apărătorii Casei Mühle. Instanța obligă proprietarii să aducă imobilul...

Victorie importantă pentru apărătorii Casei Mühle. Instanța obligă proprietarii să aducă imobilul la starea inițială

1
DISTRIBUIȚI

casa muhle 3

Liga Bănăţeană a anunțat că a fost admisă acţiunea în instanță prin care proprietarul casei Mühle „va fi obligat să readucă imobilul la starea iniţială anterioară mutilării din luna mai 2012”.

Casa Muhle, care a aparținut celebrului florar imperial Wilhelm Mühle, este subiect de dispută de mai mulți ani. Cumpărată de clanul țigănesc Stancu, clădirea a ajuns o ruină, în spatele gardurilor înalte, după ce proprietarii au distrus, ilegal, acoperișul și o parte din ziduri. Lucările ilegale începute în 2012, care au făcut casa de nerecunoscut, au fost oprite de către autorități, iar proprietarulor li s-a pus în vedere să ia anumite măsuri, lucru care însă nu s-a întâmplat. Reprezentanții clanului s-au oferit în mai multe rânduri să vândă clădirea municipalității, prima dată prețul înaintat fiind de 1 milion de euro, pretențiile scăzând apoi treptat.

Societatea civilă a luat atitudine, participând la mai multe proteste chiar în faţa casei Mühle şi strângând semnături pentru a solicita exproprierea imobilului autorităţilor locale.


Ca urmare, Primăria Municipiului Timişoara a acţionat în instanţă proprietarul cu scopul de a-l obliga să readucă imobilul la starea iniţială, anterioară demolării şi celorlalte acţiuni întreprinse fără respectarea autorizaţiei de construire obţinute. Liga Bănăţeană, prin intermediul partenerilor de la Pro.Do.Mo (Asociaţia pentru protecţia şi documentarea monumentelor şi patrimoniului din România), s-a alăturat Primăriei în acest demers. Deşi proprietarul s-a opus cererii de intervenţie, instanţa a admis-o.

„Deşi nu avem încă la dispoziţie toate detaliile admiterii cererii, sperăm că instanţa în înţelepciunea ei, a admis propunerea noastră de a impune un calendar – cât mai strict, dar realist – proprietarului în îndeplinirea obligaţiei sale de a readuce imobilul la starea iniţială. În caz contrar, Primăria Timişoara va avea dreptul să execute lucrările pe cheltuiala proprietarului., care vor plăti 50 de lei pe zi penalizări. Conform specialiştilor consultaţi de către instanţă, încă nu este prea târziu pentru casa Mühle, cea atât de dragă nouă timişorenilor! Acest lucru nu poate decât să ne bucure pentru că abia aşteptăm să o vedem la fel de frumoasă ca înainte. Dorim ca aceste demersuri pentru Casa Mühle să devină un precedent semnificativ în faţa tuturor acelora ce tratează cu dispreţ patrimoniul şi legea”, spune comunicatul Ligii Bănățene.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.