„Regulamentați” zi de zi

„Regulamentați” zi de zi

0
DISTRIBUIȚI

Sunt multe aspecte originale ale traiului în România de care te lovești în fiecare zi. Multe legi scrise și nescrise, aplicate deopotrivă arbitrar, de multe ori puse în scenă de cei care se află într-o poziție de forță. Astfel că acel „regulamentat” folosit în urmă cu aproape șapte ani de „Nașul” Mircea Sandu pentru a motiva decizia TAS împotriva Politehnicii vine ca un exemplu la îndemână. Timișoara, Bistrița și Bihorul au picat de fraiere atunci, căci la distanță scurtă în timp licența de Liga I se ia ca oralul la BAC. De ce? Păi riscam un campionat cu șapte-opt echipe, iar printre „afectate” urmau să fie și formații cu „spate” mai puternic.

Tot evenimentele sportive sunt cele în care ai de-a face cu extreme incredibile.


Jocuri la care poți pătrunde până în intimitatea vestiarelor fără să fii întrebat de sănătate. Așa că oricine ar putea să pună mâna „prietenește” pe umărul arbitrului preferat. Dar și dueluri, din aceeași competiție, cu mai multe forțe de ordine decât fani. Cu oameni de pază care-ți pun mâna în gât sau te iau pe sus, fără întrebări, în ciuda protestelor că ai fi jurnalist și ai o legitimație la gât. Ultima experiență a fost trăită pe propria piele, la indicațiile unui conducător deranjat cu adevăruri legate de… regulament.

O regulă poate să devină nulă sau pusă în aplicare în funcție de interes. Lucruri asemănătoare, mai simple sau mai complicate, se întâmplă în toate domeniile de la noi. Persoanele implicate fie nu știu legea sau abuzează de o oarecare putere. Victimele de multe ori nu își știu drepturile sau le știu degeaba. Ce e mai trist e că cei care acționează negativ o fac, nu în puține cazuri, preventiv, ca ofrandă unei posibile plăceri a șefului ori micului baron de care simt că aparțin. Obiceiurile din vechime se șterg greu pentru unii. Legislația ar trebui aprofundată în școli cel puțin la fel de mult ca trigonometria, căci la primul baston în nas tinerii își vor dezvolta oricum propria teoremă a sinusurilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.