RĂZBOI ÎN UCRAINA, ziua 38 SUA trimite ajutor militar suplimentar Kievului UPDATE...

RĂZBOI ÎN UCRAINA, ziua 38 SUA trimite ajutor militar suplimentar Kievului UPDATE 8 Lituania, prima țară din UE care nu va mai importa gaze rusești

0
DISTRIBUIȚI

UPDATE 8  Începând din aprilie, Lituania nu va mai importa gaze din Rusia. Președintele lituanian Gitanas Nauseda a anunțat acest lucru sâmbătă, pe Twitter. Lituania prima țară din UE care renunță complet la importul de gaz rusesc.

Nauseda încurajează și alte țări europene să urmeze exemplul Lituaniei. Potrivit președintelui, țara a decis deja cu mai mulți ani în urmă să își reducă dependența de gazul rusesc, astfel încât decizia poate fi luată acum „fără durere”. Pe parcursul anilor 2019 și 2021, aproximativ 40% din gazul utilizat în Lituania a provenit tot din Rusia.

UPDATE 7 Premierul polonez Mateusz Morawiecki face presiuni pentru o înăsprire a sancţiunilor UE care vizează Rusia, apreciind că măsurile adoptate până acum nu sunt nici pe departe suficiente, transmite sâmbătă dpa. Morawiecki s-a întâlnit sâmbătă cu preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, la Varşovia, la un centru de primire a refugiaţilor de război din Ucraina.

Politicianul conservator a remarcat că rata de schimb a rublei a revenit la nivelul de dinaintea invaziei ruse din Ucraina, semn că Moscova reuşeşte să evite sancţiunile.

„Aceasta înseamnă că toate măsurile economice – microeconomice, macroeconomice, financiare, bugetare şi monetare – nu au funcţionat aşa cum şi-ar fi dorit-o unii politicieni”, a apreciat Morawiecki, care a atras atenţia că oficiali din unele ţări ale UE vorbesc ca şi cum relaţiile cu Rusia ar putea reveni la situaţia de dinainte de război.

Morawiecki a insistat că „nu va exista o întoarcere la normalitate” atâta vreme cât suveranitatea Ucrainei este ameninţată şi a făcut apel la „sancţiuni reale” impuse Rusiei.

În opinia lui Morawiecki, preşedintele rus Vladimir Putin „a dat foc întregii Ucraine, iar Europa încă se mai întreabă dacă este suficient (să stingă focul doar cu) un extinctor”. Însă „dacă Europa dă dovadă de slăbiciune va fi umilită şi va rămâne fără apărare”, a avertizat şeful executivului de la Varşovia,

UPDATE 6 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a avertizat pe cei care colaborează cu ruşii în zonele aflate sub controlul Moscovei din sudul Ucrainei să nu accepte locurile de muncă oferite de ocupanţi, transmite sâmbătă dpa.

În mesajul său video înregistrat difuzat zilnic, Zelenski a insistat că aceştia „nu vor putea evita” să răspundă pentru o astfel de colaborare.

Potrivit Ucrainei, Rusia încearcă să înfiinţeze administraţii pro-Moscova în zonele ocupate.

Totodată, Zelenski s-a adresat în limba rusă părinţilor tinerilor ruşi care au fost recrutaţi la 1 aprilie pentru efectuarea serviciului militar.

„Protejaţi-vă copiii! Părinţii trebuie să facă totul pentru a-şi proteja fiii de armată. Riscul ca ei să fie trimişi la război în Ucraina este uriaş. Este moarte garantată pentru mulţi dintre aceşti puşti foarte tineri”, a avertizat şeful statului ucrainean.

Totodată, Zelenski a criticat Europa pentru că „a reacţionat în tăcere” faţă de catastrofa umanitară din oraşul Mariupol, din sudul ţării, provocată de asediul şi bombardamentele ruseşti, transmite EFE, care aminteşte că, potrivit estimărilor, 160.000 de locuitori trăiesc în condiţii îngrozitoare de mai bine de o lună în Mariupol, oraş-port la Marea Azov care a devenit principalul obiectiv al trupelor ruse din Ucraina, datorită poziţiei sale strategice între peninsula Crimeea şi Donbas.

„Europa nu are dreptul să reacţioneze în tăcere faţă de ceea ce se întâmplă în Mariupolul nostru. Întreaga lume trebuie să reacţioneze în faţa acestei catastrofe umanitare”, a insistat Zelenski.

UPDATE 5 Agenția nucleară de stat din Ucraina afirmă că trupele ruse au deschis focul la un miting pro-Ucraina al locuitorilor din Enerhodar, un oraș din sudul țării unde se află cea mai mare centrală nucleară din Europa, scrie BBC.

Agenția Energoatom a postat o înregistrare video pe serviciul de mesagerie Telegram, care arată explozii – aparent focuri de mortier – într-o piață unde se adunase mulțimea.

Forțele ruse au preluat controlul asupra centralei nucleare Zaporizhzhia din Enerhodar la 4 martie.

Energoatom precizează: „În această dimineață, locuitorii orașului s-au adunat pentru un miting pașnic în sprijinul Ucrainei. Ei au cântat imnul și au vorbit unii cu alții… în timp ce locuitorii din Enerhodar au început să se disperseze, au sosit dubele poliției și invadatorii au început să aresteze localnicii”.

„În câteva minute, orașul a fost zguduit de sunetele exploziilor și de bombardamentele masive. Locuitorii îngroziți au început să fugă”, se arată în declarație. Patru persoane au fost raportate ca fiind rănite.

UPDATE 4 Un jurnalist ucrainean a fost găsit mort lângă Kiev. Jurnalist și fotograf de război, Maks Levin a fost ucis de focuri de armă rusești în capitala ucraineană, potrivit procuraturii ucrainene citate de Sky News.

Levin a dispărut la 13 martie în timp ce se afla în misiune. Cadavrul său a fost găsit vineri în satul Huta-Mezhyhirska.

Potrivit unuia dintre angajatorii săi, Levin mergea spre această zonă împreună cu un alt jurnalist, Alexei Chernyshov.


Nu se știe încă unde se află Chernyshov.

Levin lasă în urmă patru copii, soția și pe părinți. Nu este primul jurnalist care a fost ucis în timp ce relata despre conflictul din Ucraina.

Printre cei uciși până acum se numără jurnalistul ucrainean Evjenii Sakun, care a murit într-un atac aerian rusesc asupra Turnului de televiziune din Kiev, și trei jurnaliști împușcați mortal în mașinile lor de către soldații ruși.

UPDATE 3 Dacă Marea Britanie va livra arme de artilerie cu rază lungă de acțiune și sisteme anti-navă în Ucraina, acestea ar deveni „ținte legitime” pentru forțele rusești, a declarat ambasadorul rus în Marea Britanie, Andrei Kelin.

Declarațiile ambasadorului rus au apărut într-un interviu publicat sâmbătă de agenția de presă de stat rusă TASS, citat de CNN.

„Orice livrare de arme este destabilizatoare, în special cele menționate de Ben Wallace (secretarul britanic al Apărării – n.r.)”, a declarat Kelin.

„Aparent, acestea sunt arme noi, destul de precise. Bineînțeles, vor fi ținte legitime pentru forțele noastre armate dacă trec granița Ucrainei. Am sentimentul că ideea Londrei despre ceea ce se întâmplă în Ucraina din punct de vedere militar este formată pe baza rapoartelor de bravură ale Ministerului ucrainean al Apărării și ale conducerii ucrainene”, a declarat Kelin.

Oficialii ruși se plâng de mult timp de livrările de armament militar spre Ucraina de către SUA și Marea Britanie. Unele dintre aceste arme, în special cele antitanc, au permis trupelor ucrainene să frâneze avansarea rușilor.

Marea Britanie și aliații săi au convenit să trimită mai mult ajutor militar Ucrainei pentru a se apăra de invazia rusă, declara ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, citat de Reuters.

UPDATE 2 Soțul vicepremierului ucrainean Olga Stefanishyna a fost ucis în timpul evacuării civililor din Cernihiv.

Soțul vicepremierului ucrainean a fost ucis vineri, potrivit deputatului Lesia Vasylenko, scrie Sky News. Bărbatul a murit în timpul bombardamentelor rusești, când încerca să evacueze civili din Cernihiv.

UPDATE 1 Rachete rusești au lovit două orașe din centrul Ucrainei, avariind infrastructura și clădirile rezidențiale, potrivit șefului regiunii Poltava.

Dmitri Lunin a declarat că o rachetă a vizat infrastructura din orașul Poltava în cursul nopții, în timp ce în Kremenciuk au avut loc „multe atacuri” sâmbătă dimineață.

Situat la est de Kiev, orașul Poltava este capitala regiunii Poltava, iar Kremenchuk este unul dintre orașele sale principale.

Știrea inițială

Forțele rusești s-ar fi retras de pe aeroportul din apropierea Kievului, potrivit Ministerului Apărării. În cea mai recentă actualizare a informațiilor, Ministerul Apărării a declarat că Ucraina a recucerit mai multe localități de-a lungul axei estice a războiului.

Forțele ucrainene au securizat o rută cheie în estul Harkovului, după lupte grele în urma eliberării orașului Trostyanets la începutul acestei săptămâni, anunță Sky News. „Forțele ucrainene continuă să avanseze împotriva forțelor rusești în retragere în apropierea Kievului”, a precizat Ministerul Apărării.

De-a lungul axei nord-vestice, încercările forțelor ucrainene de a avansa dinspre Irpin spre Bucha și Hostomel sunt în curs de desfășurare.

Potrivit CNN, imaginile din satelit confirmă faptul că forțele rusești s-au retras de pe aeroportul Antonov, la aproximativ 29 de kilometri nord-vest de capitala ucraineană, Kiev. Imagini anterioare din satelit arătau că rușii au construit diguri de protecție în jurul vehiculelor militare pentru a le proteja, după săptămâni de săpături la aeroport.

Un militar rus a murit din cauza radiaţiilor de la Cernobîl. Potrivit datelor publicate de Serviciul Medical Militar al Federaţiei Ruse, a fost constatat primul deces al unui soldat rus cauzat de radiaţiile primite la Cernobîl.

Compania ucraineană Energoatom, care se ocupă de gestionarea centralelor nucleare, a comunicat acest lucru pe postul său TV.

Alţi 26 de militari au fost internaţi în spital şi 73 în stare gravă au fost transferaţi pentru recuperare. Ministrul de externe al Ucrainei, Kuleba, a anunţat vineri că forţele armate din ţara lui au preluat comanda asupra centralei nucleare de la Cernobîl, oprind stângăciile făcut de ruşi timp de circa o lună.

Pentagonul va oferi Ucrainei un ajutor militar suplimentar de până la 300 de milioane de dolari, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, transmite sâmbătă AFP.

„Statele Unite au angajat deja peste 2,3 miliarde de dolari în asistenţă militară pentru Ucraina de când administraţia Biden a preluat mandatul, dintre care peste 1,6 miliarde de dolari în asistenţă militară după invazia neprovocată şi premeditată din partea Rusiei”, a spus John Kirby.

Noul pachet de asistenţă include sisteme de rachete ghidate prin laser, drone kamikaze Switchblade, precum şi drone uşoare de tip Puma.

„Această decizie subliniază angajamentul neclintit al Statelor Unite faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, în sprijinul campaniei sale eroice de respingere a războiului decis de Rusia”, a declarat purtătorul de cuvânt John Kirby în comunicatul său de presă.

Preşedintele american Joe Biden a discutat miercuri cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski despre capacităţi militare suplimentare necesare pentru a ajuta armata Ucrainei să „îşi apere ţara”, potrivit Casei Albe.

Conform unui comunicat al executivului american, în cadrul conversaţiei telefonice de 55 de minute care a avut loc miercuri, cei doi preşedinţi au menţionat „modul în care Statele Unite lucrează zi şi noapte pentru a răspunde principalelor solicitări ale Ucrainei de asistenţă în materie de securitate”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.