Spectacolele lunii aprilie pe scenele din Timișoara

Spectacolele lunii aprilie pe scenele din Timișoara

0
DISTRIBUIȚI
Cafea cu bâzdâc

Studioul „Uțu Strugari” al naționalului timișorean are programate, începând cu data de 3 aprilie, spectacolele „Mata Hari”, „Cafea cu bâzdâc”, „Canicula”, „Maria din Magdala”, „Aeroport”, „Amintiri din epoca de școală” și „O noapte furtunoasă. Un exercițiu”. În sala mare, teatrul național aduce în fața publicului nu mai puțin de trei premiere puse în scenă de Traian Șoimu, Florin Piersic jr. și Radu Iacoban, care reprezintă tânăra generație de regizori, și care abordează în mod diferit imaginea lumii actuale.

Prima premieră, „Arta comediei”, în viziunea regizorală a lui Traian Șoimu, este un spectacol care reface textul lui Eduardo de Filippo, celebru dramaturg și actor italian care, cu instrumentele comediei, demonstrează felul în care arta și viața se întrepătrund și se confundă și dovedește că teatrul este o conștiință activă, nu o modalitate de evadare din realitate. Premiera va avea loc în 6 aprilie, va marca, totodată, debutul cunoscutului actor Sorin Leoveanu ca membru al trupei teatrului național și va avea în această lună încă o reprezentație. După „Zorba grecul”, teatrul național prezintă în 14 aprilie a doua premieră a lunii,  comedia „Romanian Psycho”, cu două reprezentații, în care Florin Piersic jr. este dramaturg, regizor și interpret și construiește cu inteligență, umor și vervă un spațiu de siguranță al cărui destinatar este un personaj necunoscut care poate lua chipul fiecărui spectator în parte. În 25 aprilie va avea loc cea de-a treia premieră a lunii, „Victimele datoriei” de Eugène Ionesco, în regia lui Radu Iacoban, un spectacol care își urmărește eroul – un om obișnuit, aparent fără identitate, pe un drum simbolic, bizar, comic și tragic, pe care societatea îl obligă să îl parcurgă, în căutarea rădăcinilor răului. Luna se încheie cu o reprezentație a spectacolului „Exod”.

Opera timișoreană începe luna tot în 3 aprilie, cu opereta „Voievodul țiganilor” de Johann Strauss, urmată de opera „Bal mascat” de Giuseppe Verdi. Tot din repertoriul acestei luni fac parte opera „Elixirul dragostei” de Gaetano Donizetti și spectacolul de balet „Creațiunile lui Prometeu” de Ludwig van Beethoven, împreună cu o premieră, baletul „Bodies & Emotions”.

„Katzelmacher. Dacă n-ar fi vorba despre iubire” este spectacolul care deschide programul lunii la teatrul german, în 4 aprilie, iar în zilele următoare, în 5 și 6 aprilie, sala teatrului va găzdui, între orele 15:00 și 20:00, „Weekend-ul de teatru NiL, la care participă toate trupele de teatru NiL. „Sidy Thal” este spectacolul din 7 aprilie, pentru care punctul de întâlnire al publicului este intrarea în clădirea operei de pe strada Mărășești, și va fi urmat de spectacolele „Tschick. De ce am furat mașina”, „Ținuturile joase”, „Hänsel și Gretel” și „Slugă la doi stăpâni” – ultima premieră a teatrului – cu două reprezentații.


Între 26 și 30 aprilie va avea loc cea de-a XXII-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Școlar și de Tineret de Expresie Germană. Acesta va începe în 26 aprilie, de la ora 19:30, la Casa de Cultură a Studenților din Timișoara, cu cea de-a patra reprezentație din această lună a spectacolului „Hänsel și Gretel” și va continua în ziua următoare, în același spațiu,  între orele 15:00 și 20:00. În 28 aprilie, între orele 15:00 și 23:00 și în 29 aprilie, între orele 15:00 și 19:00 spectacolele festivalului vor avea loc în sala de festivități a liceului „Nikolaus Lenau”, iar în 30 aprilie, între orele 15:00 și 21:00, la casa studenților.

Primul spectacol al lunii la teatrul maghiar va fi „1978”, care va avea loc în 7 aprilie în clădirea fostei facultăți de hidrotehnică de pe aleea Ghirodei, în 12 aprilie vor avea loc în sala Studio două reprezentații ale spectacolului „O grămadă de kufli”, adus la Timișoara de trupa teatrului de păpuși Brighella de la Teatrul de Nord Satu Mare, fără traducere, iar Casa Maghiară va găzdui spectacolul de improvizație „Seara în care se poate întâmpla orice”. Tot în sala Studio vor avea loc câte două reprezentații cu premiera spectacolului „Cercul de cretă caucazian”, regizat de Harsányi Zsolt, și „Cenușăreasa”, spectacolul nonverbal „Copiii Mamei Badu”, iar în sala mare sunt programate spectacolele „Doctorul” și „Pericles”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.