Multilemă existențială. Cred în Poliție

Multilemă existențială. Cred în Poliție

10
DISTRIBUIȚI

M-am întrebat mereu ce faci când un apropiat al tău devine infractor. Îl acuzi în rând cu cei ce împart dreptatea? Sau îi ții partea, din prietenie și îl consideri curat-lacrimă? Te știu cum ești. Integritate scrie pe tine. Ca om logic și corect ce ești, ai încercat să nu comiți în viața ta nicio contravenție. Nu ai aruncat o dată măcar o hârtie pe jos. Ai purtat mereu centura când te-ai urcat la volan și ai rulat exact cum scrie regulamentul. Poate uneori ai apăsat pe accelerație. Iar dacă a fost radar pe drum, ai dat un telefon. Sa fim serioși, nu e un capăt de lume. Teoretic, ni se poate întâmpla oricui!

Ce te faci acum? Cu amicul tău ai fost la chefuri, ați ieșit în oraș cu iubitele, ați luat masa la restaurant. A fost la nunta ta și ai fost alături de el când a spus „da”. Dintr-o dată ești nu de partea cealaltă a baricadei, dar după barieră, și trebuie să iei o poziție. Sau nu? Cum te simți? Unde e limită între profesie și relație interumană?

E mai rău când ești jurnalist „de eveniment”.


Ți se spune din prima zi în care ai călcat, novice, pe ușa redacției, că trebuie să îți faci surse. Mereu sursa devine prieten. Spui că e o relație între doi profesioniști, fiecare pe drumul sau, bazată pe încredere și respect. Apoi se fac servicii și contraservicii. Apoi te trezești, în poziția ingrată, alergând cu microfonul în mână și întrebându-l pe cel pe care l-ai sunat când te-au oprit subalternii lui că ai forțat culoarea roșie a semaforului sau radarul, „Recunoașteți faptele de corupție de care sunteți acuzat? Ați luat bani? Ce ați oferit în schimb?” Adresarea e politicoasă. Sigur că va înțelege că doar îți faci meseria. Te cunoaște doar.

Eu mă încăpățânez să am încredere în Poliție. Vreau să fiu exponentul românului cu memorie scurtă, și am să detaliez acest aspect. Nu mi-am pierdut încrederea în uniformele albastre, deși după mai bine de 20 de ani purtătorii lor nu au reușit să îmi spună „iată, el ți-a omorât tatăl”. E bizar, nu? E uman. Știu că ei mi-au recuperata bicicleta furată, după un an de zile, din alt oraș. Veți spune că era mai simplu cazul. Poate.

 

10 COMENTARII

  1. Un articol profund… Bravo. Si eu am avut in viata situatii de genul celor descrise mai sus. Ce e bine, ce e rau pentru omul pe care il cunosti de un car de vreme si cu care ai trecut prin multe incercari? Mai multe articole de acest gen…

  2. Frumos articol , adevarat si real, credibil si nejustificat se poate intampla , legea este lege ptr toti, ve-ti ramane prieteni in continuare desi va trebui sa aplici legea nu ai incotr-o, daca era fratele, sotul sau tatal tau este greu dar corect fata de totii cei multi. ASTA ESTE DIFERENTA INTRE NOI SI UNIFORMA ALBASTA legea care trebuie aplicata , in rest suntem oameni cu totii.Te sustin si te inteleg fa-ti datorie asa cum trebuie fara remuscari si mustrari de constiinta ca daca ieri sar putea sa nu dormi mai linistita.
    Cu stima si restect.

    • Anco, esti profunda dar nu prea te-am inteles. Cred ca zici de bine…Insista putin pe ortografie si aduna-ti putin ideile, apoi mai lucreaza nitel la mesajul transmis … iar succesul iti va fi irefutabil!

  3. Un mare poet hunedorean – Neculai Chirică – își începea astfel un poem ” cel ce nu are nici un fel de păcat, să ia un surâs / și să-l arunce în mine ..” Era prin 1980 dar e valabil și acum…

    • Un mare poet hunedorean – Neculai Chirică – își începea astfel un poem ” cel ce nu are nici un fel de păcat, să ia un surâs / și să-l arunce în mine ..” Era prin 1980 dar e valabil și acum…

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.