Cimitirele Timișoarei, pline de Paștele Blajinilor GALERIE FOTO

Cimitirele Timișoarei, pline de Paștele Blajinilor GALERIE FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1212957100">

pastele blajinilor01_resize

Cimitirele din Timișoara s-au umplut, duminică de oameni. Pe de o parte au venit bănățenii. Credincioși sau nu, au venit să dea de pomană de Duminica Tomei. Sau de Paștele Blajinilor. Pentru unii nu a fost clar. Cert e că au descins încărcați cu ouă roșii, cozonaci, pască drob, bucate ca de paște. ”ar mânca și ei ceva”, spune o femeie. Cine sunt ei, nu e foarte clar. Pe de altă parte au venit preoții, de la diverse parohii. Preoții ortodocși au sfințit bucatele, sau rugat pentru odihna sufletelor morților. în al treilea rând au venit ”beneficiarii”. Beneficiarii bucatelor. țigani cu mic cu mare de prin cartierele mărginașe. Alții au venit ”la oraș” chiar din satele din jur, pentru că, se știe, la o săptămână după Paște e rost ” de pus burta la cale”. Au adus și plase ca să adune bucatele, să nu se risipească nimic.

După duminica apostolului Toma ( prima duminică după Paște), se celebrează Paștele Blajinilor, în Banat, Transilvania, Bucovina şi Maramureş.

Sărbătoarea este un prilej deosebit de comemorare a morţilor, este o zi în care familiile se reunesc, la cimitir. Se crede că de Paştele Blajinilor sufletele morţilor sunt libere şi pot gusta din mâncărurile pregătite special pentru ei şi date de pomană.

Foto Adrian Pîclișan

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.