Protest ilegal pentru defrișările ilegale. Ce le-au spus manifestanții din Piața Victoriei...

Protest ilegal pentru defrișările ilegale. Ce le-au spus manifestanții din Piața Victoriei jandarmilor care le-au cerut autorizația UPDATE 2 Când e o nouă acțiune VIDEO și GALERIE FOTO

1
DISTRIBUIȚI

protest taieri ilegale copaci centru (1)

Agitație astăzi în Piața Victoriei din Timișoara, unde aproximativ 100 de timișoreni, înarmați cu pancarde și îmbrăcați cu tricouri verzi s-au strâns în fața rectoratului Universității Politehnica pentur a protesta pașnic împotriva tăierilor ilegale de copaci.

Pentru că la aceeași oră un protest similar, autorizat, se desfășoară pe traseul Piața Traian – Prefectură, Jandarmeria a intervenit la acțiunea din centrul orașului, cerându-le participanților să arate autorizația de protest. Mai mulți dintre aceștia au negat faptul că protestează, spunând că au ieșit la o simplă plimbare care nu paote fi interzisă. Totuși, jandarmii i-au legitimat și le-au explicat că era nevoie să obțină o aprobare pentru a ocupa acel spațiu. Deranjați, protestatarii s-au revolat în legătură cu faptul că forțele de ordine nu fac nimic pentru a preveni transporturile ilegale de lemne, însă acțiunea a rămas pașnică.

Forțele de ordine le-au dat la dispoziție jumătate de oră să părăsească locul, însă protestatorii continuă să se plimbe, spunând că nu pleacă, iar jandarmii continuă să-i filmeze.

Bogdan Bocșa, inițiatorul mișcării pe care a denumit-o „acțiune artistică” a explicat că mai bine de jumătate din pădurile din România au fost tăiate după 1989, lucru care se reflectă sub formă de calamități naturale și pierderea locurilor de muncă. Acesta a mai spus că nu a dorit să se alăture protestului autorizat din Piața Traian, explicând că nu vrea să fie trimis în acea locație doar pentru că Primăria Timișoara nu este deacord cu un protest pe această temă în centrul orașului.

Acesta i-a anunțat pe toți cei care s-au alăturat acțiunii că au fost somați de jamdarmerie să părăsească locația în următoarele 30 de minute, după care se va trece la aplicarea legii, moment în care cei prezenți au început să scandeze că în următoarele 30 de minute jandarmii ar trebui să descindă în pădure, să oprească tăierile ilegale.

Pentru a evita eventuale sancțiuni din partea Jandarmeriei, protestatarii au început să se plimbe într-un tur al centrului Timișoarei.

protest taieri copaci prefectura

UPDATE Manifestanții din Piața Victoriei au luat-o pe strada Mărășești și se vor îndreptat spre Prefectură, decizând să se alăture totuși protestului autorizat care a pornit din Piața Traian și are ca punct final Palatul Administrativ.

UPDATE 2 Protestatarii au ajuns în fața Prefecturii în jurul orei 17.40, unde s-au întâlnit cu aproximativ 10 participanți rămași de la protestul organizat de Partidul Ecologist. Profitând de faptul că se aflau într-o locație autorizată pentru protest, organizatorii s-au plâns de faptul că Primăria Timișoara nu le-a permis să protesteze în Piața Victoriei.


Aceștia au spus că, din locul-simbol al Revoluției, Piața Operei a ajuns un simplu loc de promenadă și că au fost trimiș în locații mărginașe precum Piața Traian sau Dacia, pentru ca acțiunea lor să nu ajungă în atenția opiniei publice.

Protestatarii au mai spus că nu doresc să se asocieze cu niciun partid politic și că vor să continue acțiunile de stradă, sperând să obțină un succes similar cu cel din cazul Roșia Montană. Manifestanții s-au plâns de faptul că au fost intimidați de jandarmi și au cerut ca forțele de ordine să își îndrepte antenția supra celor care încalcă legea, nu asupra celor care luptă pentru natură. Următoarea întâlnire a fost stabilită pentru duminica viitoare, 17 mai, la ora 18, în fața Operei din Timișoara.


1 COMENTARIU

  1. Deplorabila actiunea Jandarmeriei care dupa cum se vede aloca sume de bani si un numeros personal contra cetatenilor bine-intentionati. Si inutila in acelasi timp!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.