Afacerile conduse de femei, mai stabile decât cele ale bărbaţilor, dar totuşi...

Afacerile conduse de femei, mai stabile decât cele ale bărbaţilor, dar totuşi mai puţine. Poveşti de succes şi discuţii despre stereotipuri, în cadrul unei conferinţe inedite, la Timişoara

0
DISTRIBUIȚI

adela dinu apfr timisoara

„Femeile reprezintă sexul slab”, „femeile vorbesc mult şi fără rost”, „femeile conduc prost” sau „femeile se ocupă de casă, iar bărbaţii de afaceri” – acestea sunt doar câteva dintre stereotipurile pe care le auzim deseori.

Asociaţia Pentru Protecţia Femeilor din România (APFR) a organizat aseară, la Timişoara, o dezbatere pe baza preconcepţiilor şi stereotipurilor de gen cu care se confruntă femeile din ţara noastră în mediul profesional şi de business, în cadrul căreia zeci de participante au încercat să combată aceste prejudecăţi. Totul în cadrul conferinţei regionale a proiectului „Centrul de Excelenţă în Promovarea Femii pe poziţii calificate şi înalt calificate în Sectorul Comercial”.

Astfel, după ce au urmărit un filmuleţ în care a fost prezentată povestea unei afaceri de succes a unei românce, participantele au fost încurajate să-i calce pe urme. „Cel mai important este să alegem activităţile pe care ştim să le facem foarte bine, să le facem cât mai des şi să le transformăm într-o afacere de succes. Trebuie identificată o nevoie pe piaţă, în business trebuie să căutăm noi oportunităţi. Este importantă capacitatea de a munci, apoi activitatea de echipă. De asemenea, este important să avem valori şi să nu luăm decizii riscante”, a explicat Adela Dinu, directorul executiv al APFR Timişoara.

apfr timisoara

Potrivit reprezentantului asociaţiei, statisticile arată că populaţia feminină este predominantă în România, iar femeile sunt mai bine pregătite decât bărbaţii, 60% dintre persoanele cu studii superioare fiind femei.


Însă, cu toate acestea, femeile sunt minoritare pe funcţii de conducere. Principalele cauze sunt preconcepţiile şi stereotipurile de gen. „S-a demonstrat că firmele care rezistă pe piaţă sunt cele conduse de femei, pentru că sunt stabile. Femeile sunt discriminate pe funcţii de conducere pentru că există prejudecăţi”, mai precizează Adela Dinu. Provocată să dea un exemplu în care a dat dovadă că este o femeie puternică, o participantă a povestit cum a obţinut nota cea mai mare la examenul pentru admiterea la doctorat, fiind singurul candidat femeie din 56 în total.

În programul Şcoala Naţională a Femeilor Manager al APFR Timişoara, 1.200 femei din întreaga ţară au fost certificate pe poziţia de manager. Tot ieri, participantele la dezbatere au aflat despre oportunităţile de formare profesională, la care pot participa gratuit, prin intermediul cărora femeia este sprijinită să obţină un venit cel puţin egal cu al bărbatului. „Este important să avem încredere în noi şi să valorificăm ceea ce ştim să facem. Antreprenoriatul este o experienţă de viaţă. Este bine să mă întreb cum pot trăi acum, în prezent, fără ca peste cinci ani să nu regret nimic. Timpul este foarte valoros ca resursă pentru fiecare dintre noi. Timpul este singura investiţie pe care trebuie să o faceţi pentru a participa la cursurile de formare profesională”, spune Vasile Moldovan, manager formare în cadrul Centrului de Excelenţă în Promovarea Femeii al APFR Timişoara. Mai multe informaţii pot fi găsite AICI!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.