Primarul Robu a prelungit ILEGAL contractul de salubrizare a Timişoarei cu Retim,...

Primarul Robu a prelungit ILEGAL contractul de salubrizare a Timişoarei cu Retim, firma care i-a plătit, ulterior, mobilul și i-a cumpărat Mercedes de 74.000 euro

2
DISTRIBUIȚI

 

nicolae robu maini (2)Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, a prelungit în mod ilegal contractul de concesiune a serviciilor de salubritate încheiat cu SC Retim Ecologic Service SA, ulterior compania plătindu-i abonamentul pentru telefonul mobil și cumpărând un Mercedes de 74.000 euro pe care edilul în folosește gratuit, fiindu-i asigurate toate cheltuielile de exploatare.

În 2006  a fost semnat, între Consiliul Local Timișoara și firma Retim contractul de delegare a gestiunii serviciilor publice de salubrizare a localității, valabil până în 8 august 2014. Prin hotărârea 211 din 14 iunie 2011, Consiliul Local Timișoara a modificat mai multe articole din contractul de delegare a gestiunii serviciilor publice de salubrizare a localităților, semnat în 2006, după ce s-a stabilit că Retim va realiza stația de compostare uscată până la data de 1 februarie 2014. În hotărâre se prevede că în cazul nerealizării stației de compostare, prelungirea contractulu„se va putea face doar pe o perioadă egală cu cel mult jumătate din durata sa iniţială (adică patru ani, n.a.), prin acordul de voinţă al părţilor, prin act adiţional încheiat cu cel puţin 6 luni înainte de încetarea lui”.

În 28 ianuarie 2014, primarul Nicolae Robu a semnat cu Retim actul adiţional prin care a fost prelungit contractul de concesiune până la data de 4 august 2018, documentul fiind semnat în mod ilegal, după cum a scris, în premieră, site-ul pentrutimisoara.ro. Actul adiţional nu are la bază o hotărâre de consiliu local, aşa cum s-a întâmplat în cazul tuturor modificărilor de la contract, ci este doar asumarea primarului, în numele Consiliului Local Timişoara, de prelungire a contractului, invocându-se la modul general hotărârea din 2011.

PRESSALERT.ro a descoperit nu a contat faptul că în HCL era doar o posibilitate această prelungire şi se vorbea de „părţi”, adică de Consiliul Local Timişoara şi Retim, ci doar voinţa primarului care a semnat actul adiţional. Nicolae Robu a încălcat prevederile Legii 51/2006 privind serviciile comunitare care prevede foarte clar, la articolul 32, când se poate face o prelungire a contractului şi  că „prelungirea va fi aprobată (…) de autorităţile deliberative ale unităţilor administrativ – teritoriale„, în cazul de faţa Consiliul Local Timişoara.

În plus, în legea nr.101/2006 privind serviciul de salubrizare a localităţilor modificată în 2008, se prevedea foarte clar, la articolul 14 atât faptul că „pentru motive de interes general, caz în care durata contractului nu poate fi prelungită cu mai mult de 2 ani” şi că „prelungirea va fi decisă, în condiţiile alin.


(2), de autorităţile deliberative ale unităţilor administrativ – teritoriale sau, după caz, de asociaţia de dezvoltare intercomunitară”.

Culmea este că obligativitatea aprobării de către consilierii locali a acestei prelungiri de contract apare chiar şi în referatul care a stat la baza adoptării hotărârii din 2011, printre semnatari aflându-se şi Adrian Bere Semeredi, la vremea respectivă şef serviciu avize mediu urban. Cu toate acestea, în 2014, nu a mai ţinut seama de faptul că actul adiţional nu avea la baza sa o hotărâre a Consiliului Local Timişoara şi a semnat alături de primarul Robu, de data aceasta în calitate de director executiv al Direcţiei de Mediu din Primăria Timişoara.

La scurt timp după ce Nicolae Robu a semnat actul de prelungire a contractului cu Retim, abonamentul său de telefon mobil a fost mutat de la Primăria Timişoara la societatea de salubritate. Asta în încercarea de a bloca accesul jurnaliştilor la informaţiile privind valoarea facturii telefonului lui Robu după ce PRESSALERT.ro a dezvăluit că municipalitatea a plătit 3.200 de euro pentru roaming şi trafic de date după concediul primarului în Dubai. Timp de luni de zile, Retim a plătit telefonul mobil al lui Nicolae Robu chiar dacă primarul Timişoarei nu avea niciun fel de relaţie contractuală cu societatea comercială, ba mai mult subordonaţii săi ar fi trebuit să verifice cum respectă societatea de salubritate contractul şi să o penalizeze dacă se constată încălcări.  Ulterior, în octombrie 2014, Retim a decis cumpărarea Mercedes-ului de 74.000 de euro, care apoi a ajuns la Nicolae Robu, fiind asigurate toate cheltuielile de exploatare. Vă reamintim că PRESSALERT.ro a dezvăluit, de asemenea, faptul că, tot fără acordul sau ştiinţa Consiliului Local Timişoara, la Retim Ecologic Service SA a fost schimbat 50% din acţionariatul societăţii, după ce s-a cumpărat limuzina de lux. După fiecare dezvăluire, Nicolae Robu a negat vehement, chiar şi când minciunile i-au fost dovedite, şi a atacat site-ul PRESSALERT.ro, acuzând aşa zise grupuri de interese.

2 COMENTARII

  1. In sfarsit ati inteles ce se ascunde in spatele unor beneficii oferite de Retim Primarului Robu.
    Da, despre asemenea avantaje este vorba. Si uite asa, in chimbul unor foloase de 2 lei, Robu in nemarginita-i infatuare comite infractiuni de coruptie.
    Sincer mizez pe idiotenia si caracterul lui infect si sper ca la data alegerilor Robu sa fi castigat deja un mandat… de 29 de zile cu posibilitatea prelungirii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.