Lucrările de la Muzeul Banatului au fost oprite. Vezi de ce și...

Lucrările de la Muzeul Banatului au fost oprite. Vezi de ce și ce se va face după reabiliarea Castelului Huniade

0
DISTRIBUIȚI
Sala Cavalerilor din castelul Huniade / Muzeul Banatului, distrusă
Sala Cavalerilor din castelul Huniade / Muzeul Banatului, distrusă

Președintele Consiliului Județean Timiș, Sorin Grindeanu, a dat, astăzi, noi lămuriri despre situația de la Muzeul Banatului. Acesta a comandat o anchetă după ce acum câteva săptămâni, clădirea care este în renovare de zece ani de zile a fost inundată în urma ploilor torențiale. Lucrările au fost stopate, deoarece autorizația de construcție prevedea un termen de finalizare însă intervențiile au depășit acel termen. Practic, pentru a finaliza partea rămasă, de circa 10% din totalul lucrărilor, CJ Timiș are nevoie de o altă autorizație de construcție, pe care a și solicitat-o în regim de urgență de la Primăria Timişoara.


Pe durata lucrărilor bunurile muzeului vor fi depozitate în spații de la Bastion și la Muzeul de Artă.

„Vreau să vedem încheiată această telenovelă cu titlul Muzeul Național al Banatului. Când închidem această consolidare celebră pe partea de Nord-Vest, vom putea să trecem și la pașii următori care vor însemna inclusiv o aplicație pe fonduri europene fie că vorbim de POR sau cele de cooperare transfrontaliere România-Ungaria”, a declarat șeful CJ Timiș. Muzeul Banatului a fost declarat „muzeu de interes național” în luna mai a acestui an. Controlul efectuat de Direcția de Cultură a Județului Timiș în iunie a scos la iveală o serie de nereguli, cum ar fi depozitarea în spații improprii a exponatelor, infiltrații de apă și probleme cu inventarierea obiectelor descoperite. Ca urmare a controlului, instituția a fost amendată cu 10.000 de lei și s-a dispus verificarea corectitudinii documentației privind clasificarea ca muzeu de importanță națională a Muzeului Banatului.

Cu toate că Direcția de Cultură a cerut declasificarea muzeului, ulterior a comunicat că nu a avut asemenea intenții. Grindeanu însă a dat citire astăzi raportului întocmit de Direcția de Cultură prin care se expun motivele pentru un muzeu ar trebui declarat de interes naţional. Grindeanu le-a cerut specialiștilor de la Direcția de Cultură să consulte legislația pentru a afla că muzeul a fost declarat de interes național pentru că deține colecții unice şi să lase la o parte orgoliile legate de numirile sau eliberările din funcţii de conducere. Până acum, pentru reabilitarea clădirii au fost cheltuiţi peste 12.000.000 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.