Robu anunță reducerea taxelor și impozitelor locale, în prag de campanie electorală....

Robu anunță reducerea taxelor și impozitelor locale, în prag de campanie electorală. Vezi ce taxă crește, totuși, de patru ori și de ce spune că bugetul local nu va fi afectat

0
DISTRIBUIȚI

juramant nicolae robu 2016 (5)

Taxele și impozitele locale scad din 2017. Anunțul a fost făcut de primarul Timișoarei, Nicolae Robu, astăzi, cu doar câteva săptămâni înainte de debutul campaniei electorale. Edilul spune că modificările se fac în baza gândirii liberale, însă că deocamdată nu poate fi făcut public un potenţial impact bugetar pe care reducerile îl vor avea.

„Evident că se poate, orice se poate câtă vreme ține de voința politică. Eu ca liberal promovez o politică ce în esență înseamnă colectarea de puțin de la mulți și nicidecum colectarea de mult de la puțini. Decât să avem o mulțime de rău-platnici pentru că nu au capacitatate să plătească taxe și impozite ridicate, preferăm să avem taxe mai mici pe care să poată lumea să le plătească. Se asigură un mai bine pentru cetățeni, iar bugetul local nu va avea de suferit de pe urma acestor măsuri. Totul este la noi sub control, eu ca și calculatorist am rigoare și nu fac nimic fără să folosesc formația profesională de rigoare. (…) Nu scad încasările la bugetul local aceste măsuri. Generic vă pot spune, nu lucrăm farmaceutic”, a explicat primarul.

În ceea ce privește taxele pe care timișorenii le plătesc pentru imobile, e bine de știut că taxa de 0,1% din valoarea totală impozabilă a clădirii va scădea în 2017 la 0,08% – pentru clădiri rezidenţiale şi anexele acestora aflate în proprietatea persoanelor fizice. Taxa de 0,6% valoarea totală impozabilă a clădirii în 2016 se va reduce la 0,2% în 2017 – pentru clădiri nerezidenţiale şi anexele acestora aflate în proprietatea persoanelor fizice
Taxa de 0,1% din valoarea totală impozabilă a clădirilor rezidențiale deținute de persoane juridice va fi de 0,08% în 2017, iar clădirile nerezidențiale deținute de persoane juridice vor fi impozitate tot cu 0,1% din valoarea totală impozabilă a clădirii.


Taxa pentru servicii de reclama și publicitate se va menține la 3% și toate taxele pentru evenimente culturale de tipul spectacolelor de operă, teatru sau manifestări sportive vor fi eliminate. Trebuie spus și că scutirile de 10% pentru cei care plătesc impozitele pe clădiri, terenuri sau autovehicule până la data de 31 martie se vor menține.

Alte taxe care scad sunt cele pentru eliberarea certificatului de urbanism, pentru efectuarea lucrărilor de schimbare a racordurilor, taxa pentru eliberarea certificatului de nomenclatură stradală, taxa pentru vizarea anuală a autorizației pentru activități ale barurilor sau recreative. Taxa pentru Zoo, care era un leu pentru copii sub 14 ani și persoane cu dizabilități, 3 lei adulți și 5 lei pentru familii formate din adulți și doi copii se schimbă după cum urmează: scutire de taxe pentru copii și persoane cu dizabilități, păstrarea taxelor pentru copii peste 14 ani și familii.

În schimb, taxele pentru cei care au încălcat legea vor fi mărite substanțial. Cei care au construit anexe la locuințe fără a avea autorizație vor plăti de patru ori mai mult pentru a intra în legalitate.

Întrebat dacă taxele scad pentru că se apropie campania electorală, Robu a comentat că „nu, taxele scad pentru că acum se pregătesc hotărârile de consiliu local, care stabilesc taxele pentru viitor. Va trebui să hotărască asta consiliul local. În fiecare an am redus taxele”. Edilul a comentat şi că practica şi istoria au demonstrat că scăderea taxelor şi impozitelor nu afectează bugetele în mod negativ.

Şeful Direcţiei Fiscale a Primăriei Timişoara, Adrian Bodo, a declarat pentru PRESSALERT.ro că „scăderea taxelor nu va afecta bugetul local. Am mers pe limitele minime impuse de lege, după cum vedem la taxele pe clădiri. În plus, sumele încasate din unele taxe erau modifice. Din organizarea de evenimente încasam anual 200.000 de lei. Vrem să dăm un semnal că încurajăm cultura. Noi, ca Direcţie Fiscală, ne vom focusa pe executarea silită a celor care nu îşi achită taxele, pentru a ne asigura că reuşim colectarea veniturilor”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.