Ziua națională a Serbiei, sărbătorită la Timișoara. Vezi ce semnifică această zi...

Ziua națională a Serbiei, sărbătorită la Timișoara. Vezi ce semnifică această zi și ce invitați au participat FOTO

0
DISTRIBUIȚI

Consulatul General al Republicii Serbia din Timișoara și Uniunea Sârbilor din România au sărbătorit, aseară, Ziua Națională a Republicii Serbia, stabilită la data de 15 februarie, în memoria adoptării, în 1835, a primei Constituții a Serbiei, „Constituția de Ziua Întâmpinării”, căci potrivit calendarului iulian păstrat de biserica sârbă, ziua de 15 februarie este sărbătoarea „Întâmpinării Domnului”, unul din cele mai mari praznice împărătești, când pruncul Iisus a fost dus la Templu, la 40 de zile după nașterea Sa. Serbată inițial ca Zi a Statalității, în amintirea revoluției sârbe conduse de Karagheorghe, 15 februarie a devenit, din anul 2002, și Zi Națională a Republicii Serbia.

Alături de reprezentanți importanți ai comunității sârbe din Timișoara și ai Episcopiei Ortodoxe Sârbe, au fost prezente oficialități ale Timișoarei și județului Timiș, Î.P.S.S. Ioan Selejan și numeroși prieteni ai sârbilor bănățeni. După încetarea mandatului lui Lazar Manojlovic, fost consul general al Serbiei la Timișoara, gazdă a aniversării a fost consulul Irena Radojicic, care a vorbit despre semnificația acestui eveniment și a mulțumit celor care au răspuns invitației de a fi alături de comunitatea sârbă în această zi.

Prefectul Mircea Băcală a subliniat, la rândul său, relațiile de colaborare privilegiate pe care județul Timiș le are cu Serbia, iar președintele CJT, Călin Dobra a evidențiat naționalismul acestui popor, recunoscut în întreaga lume, în ciuda nefericitelor evenimente de care a avut parte în ultimul sfert de veac.


S-a vorbit, de asemenea, de personalități ale etniei sârbe care au trăit în Banat și despre rolul pe care l-au jucat în istoria acestui popor cu o veche cultură și tradiții, care a dorit mereu să-i fie respectate credința și drepturile naționale.

Foto: Constantin Duma

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.