Norvegia a refuzat cererea lui Anders Behring Breivik de a forma un...

Norvegia a refuzat cererea lui Anders Behring Breivik de a forma un partid fascist

0
DISTRIBUIȚI

brejvik

Norvegia a refuzat cererea lui Anders Behring Breivik, încarcerat pentru că a ucis 77 de persoane, de a forma o asociaţie care trebuia să fie baza unui partid fascist, a declarat ieri pentru presă administraţia, potrivit Mediafax. Cotidianul Aftenposten a dezvăluit că extremistul a depus o cerere pentru formarea unei asociaţii pe care vroia să o numească „Partidul fascist norvegian şi Liga nordică”.

Însă condiţiile legale nu au fost întrunite, a declarat o purtătoare de cuvânt a administraţiei înzestrată cu înregistrarea acestei cereri, Mette Siri Broenmo.


„Pentru a fi o asociaţie trebuie să existe două persoane sau mai multe (…) iar în cazul de faţă este doar Breivik”, a explicat aceasta. De asemenea, nu avea statutul asociat cererii.

Breivik execută o pedeapsă de 21 ani de închisoare, ce poate fi extinsă atât timpap cât este considerat periculos, după ce a ucis opt persoane într-un atentat cu bombă la Oslo, deschizând apoi focul asupra unei adunări a tinerilor social-democraţi de pe insula Utoeya la 22 iulie 2011. Avocatul său Tord Jordet a declarat pentru Aftenposten că acesta intenţionează să depună o nouă cerere de formare a asociaţiei, îndeplinind de această dată condiţiile cerute. Formarea unui partid politic este mai dificilă. Pentru a fi recunoscut şi a beneficia de o finanţare publică, legea norvegiană solicită ca cel puțin 5.000 de persoane să adere la partid.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.