Pavel Dehelean, directorul Casei de Cultură: „La Festivalul Vinului cântă trupe cu...

Pavel Dehelean, directorul Casei de Cultură: „La Festivalul Vinului cântă trupe cu onorarii mici şi cu impact mare în rândul publicului“

0
DISTRIBUIȚI

ziuatimisoarei 054

Având în vedere faptul că mai mulţi muzicieni timişoreni şi-au manifestat de mai multe ori nemulţumirea visavis de faptul că la acţiunile organizate de autorităţile oraşului nostru se cântă „pe pile“, am fost curioşi să aflăm care sunt criteriile după care sunt aleşi artiştii invitaţi la asemenea manifestări. Şi fiindcă la sfârşitul acestei săptămâni se organizează o nouă ediţie a Festivalului Vinului la stadionul Dan Păltinişan, am cerut lămuriri de la organizatorii manifestării, în această privinţă.  „La capitolul muzică populară criteriile după care alegem artiştii invitaţi sunt bine ştiute, astfel încât avem parte de cei mai cunoscuţi artişti din zona noastră“, ne-a explicat Pavel Dehelean, directorul Casei De Cultură. În ceea ce priveşte muzica denumită generic „uşoară“ lucrurile sunt ceva mai complicate. „Bugetul nostru e limitat aşa că ţinem cont de mai mulţi factori. În primul rând avem în vedere trupele care cântă pe onorarii mici şi au un impact mare în rândul publicului. Apoi mai ţinem cont şi de trupele care au răspuns pozitiv la alte manifestări de-ale noastre. Cele care şi-au manifestat şi-n trecut disponibilitatea de a ne sprijini. Contează şi tariful pe care îl cer aceste trupe. Există unele trupe care au onorarii foarte mari. Negociem şi în funcţie de aceşti factori, alegem cele mai bune variante. Anul acesta, pentru secţiunea de muzică uşoară de la Festivalul Vinului am alocat 20.000 de lei“, a mai precizat el. În ceea ce priveşte nemulţumirile existente în rândul unor muzicieni locali, cum că apariţia la asemenea evenimente s-ar face doar pe bază de pile, directorul Casei de Cultură a a ţinut să precizeze că selecţia nu se face pe pile cunoştinţe şi relaţii.


Chiar dacă, hotărârea finală îi aparţine. „Nu avem altfel de criterii subiective şi atât eu cât şi colegii mei facem tot posibilul ca trupele care apar la Festivalul Vinului să aibe un impact mare şi să vină la preţuri mici. Eu iau decizia în urma căreia se alcătuieşte programul de muzică uşoară, în funcţie de factorii pe care vi i-am enumerat“, a mai adăugat acesta.  Dincolo de orgoliile mai mult sau mai puţin exacerbate ale muzicienilor locali referitoare la selecţia trupelor care apar pe afişele manifestărilor locale finanţate din bani publici, rămâne o problemă cât se poate de spinoasă, aceea e sprijinirii reale a artiştilor timişoreni. Dudu, organizatorul festivalului Made In TM – care a reunit recent la prima sa ediţie 18 trupe timişorene pe aceeaşi scenă –crede că sprijinul autorităţilor pentru artiştii timişoreni ar trebui să se manifeste prin oferirea de săli de repetiţii „Eu cred că nu prin Festivalul Vinului ar trebui să fie sprijiniţi artiştii locali. Ci prin săli de repetiţii puse la dispoziţia lor, să le dea ocazia să se întâlnească, să înveţe unii de la alţii. În demersul autorităţilor de a deveni Capitală Culturală Europeana, ar trebui ca toate evenimentele publice, măcar pentru o perioadă, să se înscrie într-o clasă superioară muzicală. Nu e vorba că trupele de pe afişul Festivalului Vinului din acest an nu sunt de calitate, doar despre faptul că organizatorii nu ar trebui să piardă nicio ocazie să lupte pentru titlul ăla, dacă tot şi l-au propus“, e de părere el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.