Deversările de la ferma Smithfield, „acoperite” de un proces verbal bun în...

Deversările de la ferma Smithfield, „acoperite” de un proces verbal bun în teorie

0
DISTRIBUIȚI

Scandalul declanşat după ce dejecţii de la ferma Smithfield din Pădureni au ajuns în râul Timişul mort dovedeşte, încă o dată, că poluare obad zi 1 pautorităţile statului român sunt, de prea multe ori, depăşite de situaţie. Vă reamintim, că vineri seara comisarii Gărzii de Mediu au intrat în alertă după ce un localnic din localitatea Obad a sesizat faptul că pe Timişul Mort au ajuns dejecţii de la ferma de porci de la Smithfield. Oamenii din localitate se plâng de mirosul insuportabil care vine dinspre râu, a cărui apă s-a îngălbenit din cauza dejecţiilor de la ferme. În urma verificărilor, comisarii au constatat că vana de la unul dintre bazinele de stocare vechi de la Pădureni,  care trebuiau golite până în 2012, era deschisă.

PRESSALERT.ro a intrat în posesia procesului verbal, semnat de Smithfield Ferme SRL, ANIF, SNIF şi Apele Române în 25 martie a.c., în baza căruia s-au efectuat deversările din bazinele de la ferma de Pădureni.


Acesta a fost întocmit „cu ocazia analizei privind reducerea efectelor negative ale evacuării de ape uzate de la SC Smithfield Ferme SRL – Ferma Pădureni, asupra apelor de suprafaţă şi subterane, solului şi canalelor de desecare”. În acelaşi document se precizează că bazinele de stocare ale SNIF vor putea fi folosite de către „complexele zootehnice aferente”, iar evacuarea apelor uzate din bazinele de stocare în canalele ANIF se va efectua controlat prin grija celor patru semnatari. Ba mai mult se prevede că operaţiunile se vor efectua „în prezenţa unui reprezentant în vederea supravegherii evacuării şi analizei apei ce urmează a fi deversată în vederea asigurăriii parametrilor de calitate impuşi de legislaţia în vigoare. Volumele de ape uzate evacuate vor fi consemnate într-un proces verbal”. Altfel spus, fiecare dintre semnatari ar fi trebuit să aibă câte un reprezentant la faţa locului în momentul când începea golirea bazinelor.  Deşi deversările din bazinele de la Pădureni au avut loc săptămâna trecută, până la ora actuală nici reprezentanţii Apelor Române şi nici cei de la ANIF nu ştiu exact ce şi cât s-a deversat, nefiind întocmit nici un proces verbal. Directorul Direcţiei Apelor Banat, Titu Bojin, susţine că ” din punctul nostru de vedere nu este nici o problemă. Noi am făcut analize preliminare în 9 şi 12 aprilie, înainte de deversare, şi au ieşit în regulă. ANIF avea obligaţia să verifice calitatea apelor deversate din bazine că ajung la ei în canale prima oară şi după aceea în râu”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.