EXCLUSIV Şefa Agenţiei Regionale răspunde la telefon în numele unei firme specializată...

EXCLUSIV Şefa Agenţiei Regionale răspunde la telefon în numele unei firme specializată în proiecte de mediu

11
DISTRIBUIȚI

Gabriela Lambrino, directorul coordonator al Agenţiei Regionale de Protecţie a  Mediului Timişoara a semnat un aviz de mediu gabriela lambrino 1ppentru planul urbanistic zonal al unui parc eolian în baza unui studiu întocmit de o firmă neacreditată de minister, dar care are legături de aceasta.  Gabriela Lambrino este soţia fostului deputal PD-L Radu Lambrino şi fina senatorului democrat-liberal Dorel Borza. Prin acest PUZ pentru parcul eolian Sfânta Elena, firma Windkraft Simonsfeld Ro SRL din Reşiţa, unde acţionare sunt mai multe firme austriece, a primit acordul pentru a ridica parcul eolian Sfânta Elena, care ar urma să funcţioneze în Rezervaţia Naturală Porţile de Fier, pe dealurile de pe Clisura Dunării, în extravilanul oraşului Moldova Nouă şi comunei Coronini. Parcul urmează să se întindă pe 850 de hectare, pe care vor fi instalate 28 de turbine eoliene, cu o putere instalată de 3 MW, cu înălţimea turnului de 80 m şi un diametru rotoric de 90 m.

Avizul de mediu semnat de Gabriela Lambrino a fost emis în baza unui studiu de mediu întocmit de firma timişoreană Tellus Adviser SRL. O simplă verificare la Registrul Comerţului duce la o descoperire stupefiantă – numărul de telefon pentru contact este cel al mobilului la care răspunde directoarea Lambrino. Acelaşi număr de mobil apare şi la o altă firmă pe care, conform declaraţiei de avere, Gabriela Lambrino o deţine în proporţie de 100% – City Media.


Tellus Adviser nu era momentul întocmirii documentaţiei acreditată de ministerul de resort, nefiind înscrisă în Registrul Naţional al Elaboratorilor de Studii pentru Protecţia Mediului. Şi la această oră, firma este în procedură de înregistrare. Când răspunde la telefon şi este întrebată de firma Tellus Adviser, Gabriela Lambrino direcţionează telefoanele spre o altă colegă şi se prezintă….Cornelia Marcu. Cornelia Marcu este nimeni alta decât persoana care a întocmit, în iulie 2009, avizul de mediu pentru Windkraft Simonsfeld Ro SRL şi care acum lucrează la Tellus Adviser. Interesant este că documentul nu a fost semnat de şeful serviciului autorizare şi controlul conformării din ARPM Timişoara.

Oficial, Gabriela Lambrino mimează neştiinţa când este întrebată de legăturile cu firma Tellus Adviser „nu am nici o legătură cu această firmă, absolut nici una. Nu-mi spune numele firmei nimic. Nu ştiu cum a ajuns numărul meu de telefon ca număr de contact la această firmă. Până acum cinci ani acest număr a fost numărul privat al meu şi de când sunt la agenţie este număr de serviciu. O să verific la registrul Comerţului”.  Când i s-a spus că a vorbit în numele Tellus Adviser, după câteva minute, Gabriela Lambrino şi-a adus brusc aminte că „eu nu ştiu firmele după nume, ci după persoane. O recomand pe Cornelia Marcu, cum le recomand şi pe alte persoane care se ocupă de studii de mediu, dacă sunt întrebată”. Gabriela Lambrino nu vede nici o incompatibilitate între activitatea sa de director şi avizul semnat, susţinând că studiul de mediu întocmit de firma neacreditată Tellus Adviser este bun deoarece „are ştampila firmei Medana Company care este atestată. Nu este nici o problemă dacă studiul este validat de o firmă autorizată care-şi asumă responsabilitatea pentru raport”.

11 COMENTARII

  1. Rolul unui fonctionar public tocmai asta este. Sa indrume firmele spre „consultantii nostrii”, ca doar incasarile trebe sa vina la firme controlate d’ai nostrii.
    Un pretenar, chimist de felul lui, molecular in esenta mi-o spus ca acolo unde este broaste pe balta, apa este curata si poate fi bauta.
    Tot el, la o sueta, pe balta din Calea Sagului, cand prindeam broaste in loc de pesti si turbam mai dihai ca un taur comunal, a spus ca la Agentia de Mediu, autorizatii de mediu primesc doar cele care executa bilanturile de mediu si rapoartele de mediu prin firme agreate de conducerea de partid si de stat. Si ma intrebat daca nu cunosc vreo intrare in sistem? Io i-am spus ca n-am nevoie de intrare ca aburii intra pe gaura cheii si ies prin aerisire asa ca nu am vazut necesar sa-mi fac intrari. Acu, pretenaru’ executa la greu consultanta pe probleme de mediu, asa ca banuiesc ca sh’o fi facut ceva intrari, ca alfel nu’i rasarea gipanu’ in curte.
    Tot pretenaru’ asat imi spunea ca inspectorii de mediu dupa ce merg in control si lasa masuri pentru respectarea hotararii 856, aia cu gestiune deseurilor, unde cica scrie ca n’ai voia sa arunci deseuri pe balta, tot ei te „indruma” spre firme care presteaza aceste servicii de consultanta.

  2. Revenind la „cestiunea” articolului, pretenarul – partener de pescuit pe balta din Sagului – spunea ca actele trebe intocmite musai de o firma autorizata, iar daca ai respinse mai mult de 10 studii, bilanturi, rapoarte sau proiecte exista riscul retragerii autorizatiei. Asa ca firmele din domeniu au „ciocu mic” pentru ca sunt la mana autoritatilor. Este suficient sa-ti respinga zece (vorbe lui Chilian) documentatii si sa-ti retraga ulterior „otorizatia”. Spunnea pretenu’ ca de obicei cei din domeniu au doua firme autorizate pentru a putea carmi la nevoie (schimbare de guverne, partide la guvernare etc.).
    Acu balta sa fie ca peste nu’i nevoie, ne multumim si cu broaste.

  3. si care este problema ?
    dom’ lambrino s-a sacrificat pentru binele judetului si romaniei.de ce sotia lui sa nu primeasca un micutz favor ?
    in fond doamna isi pune in slujba poporului roman toata viata, priceperea si stiinta de carte.
    sa ne traiasca Doamna Directoare la ani multi si fericiti.si in plus este si frumoasa si sexy.poate concura cu orice model din show bizz.am vazut-o in vara la termal , are niste sani si pulpite si mijlocel(tras ca prin inel) sa mori, nu alta.

  4. Dar oare pe mine ca simplu cetatean la ce ma intereseaza care cum e directoarea si firma aia ….ce treaba am eu cu asta ?!?! Cand merg in Austria sau in Germania …si vad parcuri eoliene de ani buni …si stiu ce inseamna asta …si ma intorc in tara asta si vad cum trec anii si nu suntem in stare sa ne schimbam mentalitatea bolnava …Sa dea mii de avize de parcuri eoliene prin ce firma vrea ea …numai sa ne modernizam si noi odata !!!! Voi, presa ….macar voi sa incercati sa schimbati mentalitatea …ca aveti vehicol ..nu sa imi aruncati stiri de genul , sincer nu ma intereseaza …mie sa imi fie bine ! daca ii e si ei , asa…f bine, ca poate si eu faceam la fel ….

  5. Hai, bai Dragos, fugi de-aici! Ce tot incerci tu sa insinuezi?! Spune adevarul! De cand Puterea Portocalie a preluat fraiele in Romania coruptia a fost eradicata si, de atunci, toate institutiile publice sunt conduse numai de persoane competente care traiesc doar din salarii, stii bine asta! Populatia care se revolta impotriva PD-L este orbita si amagita de PSD!!! LASAND GLUMA LA O PARTE, SITUATIA DEZASTRUOASA ESTE IREVERSIBILA DACA PANA SI AMARATA ASTA ARE ACCES LA ROBINETELE CAPUSARII !!!

  6. bey ABURICI (sa m’apuci de c*ci !),
    esti analfabet !
    nu se zice fonctionar ci; fuctzional !
    e clar ?
    la scoala de 7 clase elementare din mehala cu matale !

  7. @gringo
    Primo. Am folosit termenul de fonctionar in sens peiorativ. De fapt corect este functionar.
    Secondo. Daca ai probleme cu hormoni sa stii ca exista remedii pentru problema ta. Fie o poti rezolva cu propria mana si se numeste malachie, onanie sau mai pe romaneste la… Fie poti sa mergi la curve. Alegerea este a ta.
    Tertio. In Mehala sunt mai multe scoli elementare. Chiar si in perioada interbelica, in Mehala (care era comuna independenta de Cimisoara) erau trei scoli confesionale. Asa ca problema cu analfabetismul las-o pentru altadata.
    Oricum, rezolva-ti problemele hormonale si discutam dupa aceea.

  8. bey ABURICI(sa m-apuci de c*i )
    ce tot o dai cu numaratu in italiana ca nici p’asta n-o stii; se zice unos, dos, tres . habar n-ai. te dai cosmofofolit si nu stii ninica. si in rest cu porcariile alea se vede ca esti opsedat sexual sau poate pe…invers .mai stii ?
    bai bai

  9. Hei Gringo,
    nici tu nu glumesti la capitolul greseli
    1. Aburici de mehala a vorbit in Latina (limba de unde sa trage si Romaneste), unos, dos, tres este spaniola.
    2. Nu se spune „cosmofofolit” ci COSMOPOLIT.
    3. Nu se spune „ninica” ci nimica.
    4. Nu se spune „opsedat” ci obsedat.
    Mai vrei?
    Mai sus ai spus:
    derectoare, da? Mai mai, se spune directoara, nu se spune functional, cel putin in contestul aceasta (este cu totul alt sens), ci functionar (mica diferenta dar importanta) si asa mai departe!
    Incearca si tu sa intelegi care este o gresala dictata de graba in a butona tastatura si gresala de ignoranta…
    Daca vrei sa vorbim in Italiana, Engleza, Franceza, Sarba si inbca ceva nu ai decat sa spui, poate mai inveti si tu ceva… desteptule.
    O zi buna in continuare tuturor….

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.