Atmosferă de conclav la depunerea moțiunii lui Vasile Blaga, la PDL Timiș:...

Atmosferă de conclav la depunerea moțiunii lui Vasile Blaga, la PDL Timiș: „Să dați verdictul să iasă fum alb”

0
DISTRIBUIȚI
blaga motiunea01
Vasile Blaga, în faţa colegilor din Timiş. FOTO: ADRIAN PÎCLIȘAN

Membri şi simpatizanţi ai PDL de toate vârstele şi din întreg judeţul Timiş care aproape au umplut o sală a Centrului de Afaceri au putut afla, astăzi, principalele direcţii ale celei de-a treia moţiuni a partidului din cele prezentate în ultimele zile la Timişoara, cea a actualului preşedinte, Vasile Blaga. Însoţit de un staff din care n-au lipsit multe nume cunoscute – Radu F. Alexandru, Gheorghe Flutur, Andreea Paul, Raluca Turcan sau Traian Ungureanu – autorul moţiunii „România Dreaptă” a afirmat, fără ocolişuri, că partidul condus de el îşi propune „câştigarea alegerilor generale următoare, în 2016, să intrăm pe uşa din faţă, nu a cincea roată şi până atunci, să avem un candidat credibil pentru prezidenţiale”. În continuare, Blaga a descris partidul pe care îl visează: un PDL puternic, care să se bazeze pe toţi militanţii, pe „rezerva de cadre”, un PDL disciplinat care să critice puterea dar să vină şi cu alternative viabile, un partid european care să desăvârşească integrarea europeană a României prin intrarea în spaţiul Schengen şi adoptarea monedei Euro şi pe care partenerii europeni să se poată bizui, „braţul înarmat” care să atragă dreapta românească, atât cei din ţară cât şi cei care lucrează în străinătate.

Mai mult aluziv, Blaga a punctat şi câteva motive care, în opinia lui, au contribuit la declinul partidului: „Nu toţi au fost la fel de liberi, doar unii să vorbească şi alţii să tacă. Unii au venit direct pe funcţii, dacă numai s-ar auzi că ajungem la guvernare, iar s-ar întinde Mercedesurile pe bdul Aviatorilor” iar Gheorghe Flutur i-a ţinut isonul: „Nu vezi nici un şef de deconcentrate aici” referindu-se la cei prezenţi în sală.

„Muncă multă la firul ierbii”

Şi susţinătorii săi au pledat în faţa celor prezenţi ca la congres să îl susţină pe Vasile Blaga.


Unii dintre ei aproape l-au sacralizat: „să daţi verdictul să iasă fumul alb” i-a îndemnat Gheorghe Flutur, în timp ce Traian Ungureanu a fost de părere că „după Papă şi preşedintele Chinei mai lipseşte un preşedinte al PDL, Vasile Blaga”. Pentru Gheorghe Flutur e de neconceput ca partidul să nu fie din nou la putere, după ce „din 2007, când s-a înfiinţat PDL, am câştigat toate alegerile” dar recunoaşte că pentru a îndeplini acest deziderat „ne trebuie o echipă de buni organizatori şi politicieni, să avem un proiect de construcţie a dreptei româneşti, să fim un partid de opoziţie, să devenim o voce puternică, să fim pregătiţi să preluăm electoratul de dreapta”, nominalizându-i pe „cei cu bătături în palmă”, cu care vor trebui purtate discuţii în teritoriu, în mediul rural.

Ori, cum plastic s-a exprimat Raluca Turcan, „muncă multă la firul ierbii, să nu spunem ceva şi să facem altceva, să nu mai fim un partid de imagine şi de briz-brizuri, ci unul de mesaj”. Ea nu s-a sfiit în a face aluzii răutăcioase la adversarele lui Vasile Blaga: „să câştige un proiect care să adune, nu să dezbine şi să manipuleze sau să atace procesul electoral intern”. Turcan a fost secondată de Andreea Paul, care doreşte profesionalism în partid, căci până acum „a fost doar trambulină pentru mii şi a fost folosit doar în interesul unora. Mai sunt multe de făcut, probleme de fond, dincolo de lozinci. Am înşelat de prea multe ori aşteptările”.

Şi mai direct a fost Traian Ungureanu, care, inspirat de ploaia de afară, şi-a imaginat cicloane şi uragane numite „Elena” sau „Monica”, Radu F. Alexandru amintindu-şi doar de „turnirurile” electorale mai vechi în care a stat, cavlereşte, alături de Vasile Blaga, pentru ca partidul să-şi îndeplinească „o misiune nobilă şi istorică”, având în frunte „un om care dovedeşte consecvenţă, cinste şi curaj”. Încurajări, laude şi sfaturi au venit şi din sală, inclusiv de la „primarul bătăuş” din Teremia Mare, felicitat de altfel că a fost „bărbat” în disputele locale, ceea ce l-a făcut pe Constantin Ostaficiuc, semnatar al moţiunii lui Blaga, să concluzioneze că „nimeni nu poate să spună că în Timiş PD-ul e mort”.

Despre Băsescu și partid

Întrebat de PRESSALERT.ro cum comentează recentele afirmaţii ale lui Traian Băsescu, care, în ciuda declaraţiilor de iubire, spunea că Vasile Blaga nu mai are potenţial de creştere, acesta s-a mărginit să precizeze că „soarta partidului stă în votul celor 5.000 de delegaţi, eu mă voi supune votului lor. Ce e bine pentru ei e bine şi pentru mine”. Blaga a evitat să dea un răspuns direct la eventualitatea revenirii în partid a lui Traian Băsescu şi în ce măsură acest lucru ar fi benefic sau nu pentru partid: “dacă vrea să revină îl primesc cu braţele deschise şi inima curată, nici n-aş avea dreptul să mă opun, oricine e liber să se înscrie în partid”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.