Cum pot părinţii să-şi înscrie copiii la clasa pregătitoare

Cum pot părinţii să-şi înscrie copiii la clasa pregătitoare

0
DISTRIBUIȚI

clasa-pregatitoare

Clasa pregătitoare rămâne la învăţământul primar, dar se poate organiza atât în spaţiile din grădiniţe, cât şi în şcoli, potrivit unui proiect lansat de Ministerul Educaţiei, aflat în dezbatere publică până în 24 martie. Se pot înscrie la clasa pregătitoare toţi copiii care au împlinit 6 ani până la data de 31 august 2013, iar prichindeii care împlinesc această vârstă între 1 septembrie şi 31 decembrie 2013 pot urma cursurile clasei pregătitoare la solicitarea părinţilor, după ce o comisie de evaluare formată din psihologi şi psihopedagogi va atesta dezvoltarea psihosomatică a copilului. „De asemenea, se pot înscrie la clasa I, fără să fi urmat clasa pregătitoare, copiii care împlinesc vârsta de 7 ani până la data de 31 august 2013, dar şi cei cei care împlinesc această vârstă între 1 septembrie şi  31 decembrie, tot la solicitarea părinţilor, după ce primesc avizul din partea comisiei”, a afirmat, astăzi, Cornel Petroman, inspector şcolar adjunct.

Înscrierea copiilor la clasa pregătitoare se va realiza din acest an şcolar în două etape, nu în patru, cum se întâmpla anul trecut.


Astfel, în perioada 2-22 aprilie 2013, de luni până vineri, între orele 08.00 – 23.00, şi sâmbătă, între 08.00 – 13.00, se desfăşoară prima etapă, iar în perioada 8-17 mai, în cazul în care copiii nu sunt înscrişi la nicio unitate de învăţământ, părinţii îşi pot înscrie prichindeii la alte şcoli la care mai sunt locuri libere. „În premieră absolută, copilul este înscris automat în unitatea de învăţământ de circumscripţie, lista cu aceste şcoli este disponibilă pe site-ul Inspectoratului Şcolar Timiş. Părinţii pot să-şi înscrie copiii şi la alte şcoli, în limita locurilor disponibile, dar pot solicita să li se rezerve loc la şcoala de circumscripţie, în cazul în care nu reuşesc să îi înscrie la altă şcoală”, a mai spus Cornel Petroman.

Înscrierile se pot realiza atât direct la unitatea de învăţământ, cât şi online. Actele necesare sunt: cerere tip oferită de şcoală, actele de identitate ale părintelui sau ale tutorilor legali, certificat de naştere al copilului în original şi copie şi documentul care atestă dezvoltarea psihosomatică corespunzătoare a copilului. Vor avea prioritate la înscrierea în clasa pregătitoare copiii care au un anumit tip de handicap, orfani de unul sau ambii părinţi, cei care provin din case de copii, centre de plasament sau au un frate înmatriculat în unitatea de învăţământ în care doresc să se înscrie. În plus, fiecare şcoală poate elabora criterii specifice de admitere, atâta timp cât nu sunt discriminatorii.

Părinţii care doresc să afle mai multe informaţii despre cum pot să îşi înscrie copilul la clasa pregătitoare pot intra începând cu data de 25 martie pe site-ul www.edu.ro, la rubrica „Înscriere învăţământul primar”, sau pot suna la numărul de telefon 0800 816 256.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.