Teren de lux, ajuns groapă de gunoi chiar sub nasul autorităților. Cum...

Teren de lux, ajuns groapă de gunoi chiar sub nasul autorităților. Cum se scuză oficialii și proprietarii pentru mizeria uitată GALERIE FOTO

0
DISTRIBUIȚI
BURUIENI05
FOTO: ADRIAN PÎCLIȘAN

Deşi terenurile din Timişoara sunt în continuare bine tranzacționate pe piața imobiliară, unele suprafeţe situate, culmea, în zone centrale,  sunt lăsate în paragină sub ochii autorităților. Care îi țin însă închiși. Pe acestea se adună rampe ilegale de gunoi şi boschetarii îşi fac locuinţe improvizate. De pe acestea, focarele de infecții treg granițele proprietăților spre alte curți. Un astfel de caz este şi cel al unui teren de pe strada Memorandului nr 1.

La un sfert de oră distanță de la Primărie, munți de gunoaie fac raiul șobolanilor și aurolacilor, pe terenul aparent abandonat. Un spațiu de 3.000 de metri pătrați s-a transformat de ani buni în ghenă de gunoi, deoarece autoritățile refuză să sancționeze proprietarul respectivului loc. Proprietarul este Episcopia Romano-Catolică din Timișoara. Care imediat după Revoluție a făcut toate diligențele pentru a-și redobândi bunul, dar acum îl lasă neîngrijit și fără o pază minimă.

Zona arată ca după bombardament. O curte imensă – suficient de mare cât să fie curtea unui spital sau al oricărui tip de stabiliment social cu câțiva copaci imenși a căror tulpină cu greu se vede din înălțimea bălăriilor. Printre frunze de brusturi sau pir înalte de un metru, boschetarii își fac veacul și adună gunoaiele. Sunt deopotrivă resturi alimentare și menajere care sub razele soarelui ”dospesc” și atrag șobolanii. Oamenii străzii, care și-au făcut și ei culcuș la umbra copacilor, sar gardul în curtea alăturată unde se găsește o stație de transformare a RATT, pentru a se odihni departe de eventualele intemperii.

Scuze pentru murdărie

În disperare de cauză și pentru că nu mai putea suportau miasmele venite dinspre teren, vecinii au pus mână de la mână și au tocmit o persoană care a tăiat cum s-a priceput vegetația pe care nu o vede nici primarul, și nici altcineva din sutele de funcționari subordonați. Asta pentru că responsabilii RETIM afirmă că nu stă în sarcina lor să dea amenzi. ”RETIM nu e abilitat să dea amenzi”, a spus Livian Hotico, purtătorul de cuvânt al companiei timișorene de salubritate, indicând că sarcina ar fi a inspectorilor din primărie. Aceștia preferă să amenințe însă cu amenzile timișorenii care nu își tund gazonul la maximum șapte centimetri înălțime (cum s-a întâmplat recent pe strada Torac). Nici cei din Poliția Locală nu au sesizat problema. ”Anul acesta  nu au existat amenzi vizând terenuri virane, nesalubrizate în perimetrul delimitat de locațiile specificate (n.r. sediul Eon Gaz și strada Odobescu)”, ne-a comunicat polițistul local Voicu Mudura. Același polițist ne-a informat că, în baza Legii nr.155/2010, instituția pe care o reprezintă are ca atribuţii și ”controlul privind respectarea prevederilor legale privind condiţiile de ridicare, transport şi depozitare a deşeurilor menajere şi industriale; respectiv verifică existenţa contractelor de salubrizare încheiate  de către persoane fizice sau juridice, potrivit legii; constată contravenţii şi aplică sancţiuni pentru încălcarea normelor legale specifice realizării atribuţiilor prevăzute şi stabilite în sarcina autorităţilor administraţiei publice locale”.

”În ceea ce privește modalitatea de constatare a terenurilor virane, aceasta se face din oficiu, în urma verificărilor și constatărilor polițiștilor locali, dar și atunci când sesizările referitoare la astfel de terenuri sunt făcute de cetățeni. Sancțiunile aplicate sunt amenzi în valoare de până la 2500 de lei”, a mai spus Mudura.

Terenul se află în proprietatea Episcopiei Romano-Catolice care, prin intermediul Federaţiei Caritas, urma să intre într-un parteneriat cu o firmă din Austria pentru construcţia unui imobil în zonă. Proiectul nu s-a mai materializat.


Episcopia a gestionat problema prin Federația Caritas care a transferat dreptul de proprietate către o firma agreată. În felul acesta raspunderea directă a proprietarilor s-a „diluat”. Am solicitat un punct de vedere Episcopiei deoarece am vrut să aflăm dacă se va ocupa de curățenia locului. Răspunsul: salubrizat acum un an. ”Terenul de pe strada Memorandului este într-o cooperare cu o societate imobiliară SC Imobiliare Elag SRL pentru dezvoltarea unor proiecte imobiliare. Anul trecut, terenul s-a salubrizat, eliberându-se total de toate gunoiele depuse de cetățenii din zonă. Terenul este împrejmuit, poarta fiind închisă, totuși cetățenii aruncă tot mereu gunoaie, moloz și alte obiecte deteriorate peste gard. Începând de miercuri 3 iulie se va tăia iarba și curăți în totalitate terenul. Deocamdată nu se preconizează o altă construcție pe teren, datorită situației imobiliare existente”, a spus Herbert Grun, administratorul SC Imobiliare Elag SRL.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.