Care-s daunele ce vor fi produse de prospecțiunile firmei lui Tender după...

Care-s daunele ce vor fi produse de prospecțiunile firmei lui Tender după „aurul negru”. Vezi zonele din Timiş unde se va acţiona

1
DISTRIBUIȚI

prospectiuni2

Locuitorii din Cărpiniș sunt primii care vor simiți exploziile de prospectare a solului realizate de compania omului de afaceri Ovidiu Tender, pentru ADX Energy, care a concesionat o suprafață mare de teren în apropierea Timișoarei, în vederea exploatării petrolului și gazului metan. Potrivit concesionarilor, cantitatea de zăcământ este estimată la 47 de milioane de barili de petrol și 13.592 de miliarde de metri cubi de gaz. Tot ei afirmă că nu este vorba de gaze de șist.

Compania lui Tender va începe prospecțiunile miercuri, iar în funcție de vreme procedura va dura până la cinci luni. Pe de o parte, prospecțiunile vor viza o suprafață de 200 de kilometri pătrați, iar pe lângă aceasta mai multe linii, care vizează localitățile: Checea, Cărpiniș,  Becicherecu Mic, Dudeștii Noi, Săcălaz, Cenei, Uivar,  Sânmihaiu Român, Săcălaz, Giroc, Șag, Parța, Peciu Nou, Pădureni, Giulvăz.

Potrivit lui Mihai Mitroi, vicepeședinte de calitate și HS la SC Prospecțiuni SA, prospectarea solului se va face în primă fază în zona Cărpiniș, unde există înțelegeri cu proprietarii terenurilor, care vor fi despăgubiți, deoarece investigațiile le vor afecta, pe anumite zone, culturile.


Mai exact vor fi realizate, la distanțe de 50 de metri, gropi de până la 10 metri, în interiorul fiecăreia urmând să fie detonat câte jumătate de kilogram de explozibil Rioseis. ”Vor exista între 8.000 și 10.000 de surse de suprafață. Detonarea creează o undă elastică cu ajutorul căreia, ca și la ecografie, adunăm informațiile din teren. (…) Vor fi în  jur de 250 de detonări într-o zi. Menționăm că e vorba de măsurători geo-fizice la suprafață. Sunt considerate lucrări cu impact nesemnificativ asupra mediului, potrivit autorităților de mediu”, a explicat Mitroi. El a mai spus că locuințele oamenilor nu vor fi afectate, și nici natura. ”Da, noi putem garanta că deținem acea tehnologie care face imposibile aceste lucruri – crăpături de case, afectarea faunei etc”, a mai precizat Mitroi.

O chestiune interesantă este că în fiecare localitate unde se realizează prospecțiunile, primarii vor semna în calitate de martori, între companie și proprietarii de terenuri, pe contractele de despăgubire. În România, ca și în restul țărilor UE, statul este proprietarul zăcămintelor din subsolul terenurilor care pot fi ale unor persoane fizice. ”Guvernul a dat companiei dreptul de  a face lucrări de explorare. Pentru acest lucru compania trebuie să intre pe terenurile agricole ale oamenilor, însă singurele neplăceri care se aduc proprietarilor de teren sunt minime. Lucrările se efectuează la suprafața solului, și nu e afectată decât cultura, care evident va fi compensată”, a mai explicat Mitroi.

Reprezentanții SC Prospecțiuni SA spun că guvernul a concesionat respectivul bloc de exploatare către ADX Energy, același areal fiind concesionat în trecut către OMV Petrom, iar ultimele investigații în zonă s-au realiat la mjlocul anilor 90.

1 COMENTARIU

  1. Pe naiba ! Cand s-a primit acordul de explorare s-a dat si acceptul pentru exploatare !
    Cine isi permite sa faca costuri doar pt. …….vizitarea subsolului ?!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.