Până la 15.000 de militari străini ar putea rămâne în Afganistan după...

Până la 15.000 de militari străini ar putea rămâne în Afganistan după 2014, afirmă Karzai

0
DISTRIBUIȚI

Afghan President Hamid Karzai addresses

Preşedintele afgan Hamid Karzai a anunţat astăzi că 10.000-15.000 de militari străini vor putea rămâne în Afganistan după retragerea NATO, la sfârşitul lui 2014, în cazul în care va fi semnat Tratatul bilateral de securitate cu Statele Unite, scrie Mediafax. „Dacă (acest tratat) va fi semnat, între 10.000 şi 15.000 de militari (străini) vor rămâne (în Afganistan). Când spun «militari» nu mă refer doar la americani, ci şi la trupe din alte ţări NATO, din ţări ca Turcia sau alte ţări musulmane”, a spus Karzai.

Preşedintele afgan a făcut aceste declaraţii în faţa celor aproximativ 2.500 de delegaţi la Loya Jirga, marea adunare tradiţională afgană, care va examina până duminică, la Kabul, un tratat bilateral de securitate (BSA) negociat laborios timp de mai multe luni între Statele Unite şi Afganistan.


„Decizia voastră este aşteptată în afara frontierelor Afganistanului”, le-a spus preşedintele celor aproximativ 2.500 de delegaţi, în discursul de deschidere a lucrărilor adunării.

Loya Jirga are loc într-o sală a campusului Şcolii Politehnice, în vestul Kabulului. Din cauza riscului comiterii unor atentate de către insurgenţi talibani, care se opun cu fermitate acestui acord, în capitala afgană a fost instalat un dispozitiv de securitate impresionant. Tratatul bilateral de securitate este necesar să definească modalităţile unei prezenţe militare americane în Afganistan pentru perioada de după încheierea misiunii de luptă NATO, la sfârşitul lui 2014.

Secretarul de Stat american John Kerry a anunţat ieri că a ajuns la o înţelegere cu preşedintele afgan Hamid Karzai asupra „termenilor” acestui tratat. La rândul său, Kabulul a publicat un proiect de acord potrivit căruia militarii americani care vor rămâne în Afganistan după 2014 vor beneficia de imunitate judiciară, principalul punct de dispută între cele două ţări.

În Irak, Statele Unite intenţionau să menţină un contingent după 2011, dar până la urmă şi-au retras toate trupele, deoarece Bagdadul a refuzat să le ofere această imunitate. Dacă va fi aprobat de Loya Jirga, BSA va fi trimis ulterior Parlamentului spre adoptare, după care ar putea să fie promulgat de către Karzai.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.