Proiect inedit al Ligii Bănățene: eroii ținutului sunt aduși înapoi din timp,...

Proiect inedit al Ligii Bănățene: eroii ținutului sunt aduși înapoi din timp, cu poveștile faptelor vitejești FOTO

0
DISTRIBUIȚI

Banner_Paul (1)

Voinicii Banatului sunt aduși înapoi în memoria colectivă prin acțiunile Ligii Bănățene. Campania demarată duminică îl are ca prim persnaj pe Pavel Chinezu. Duminică la prânz un banner dedicat fostului comite din secolul al XV-lea a fost montat în fața Muzeului Banatului. Acesta prezintă, alb-negru, imaginea lui Pavel Chinezu și câteva informații succinte.

”Paul Chinezu, comandant în armata regelui Ungariei, Matia Corvin, şi comite de Timişoara, s-a născut în jurul anului 1432, asupra locului naşterii sale circulând o mulţime de variante. Mai mulţi istorici au susţinut că era născut în Banat, iar legenda atribuie denumirea comunei Satchinez de numele lui Paul Chinezul, care ar fi locuit acolo. Tradiţia locală spune că aici s-ar fi aflat şi o cetate a acestuia, pe locul unde astăzi se mai află o movilă numită „Gomila”, şi că nu departe de fosta cetate ar fi existat moara lui Paul Chinezu, în locul care se numeşte „Cotul Morii”. 
Paul a copilărit muncind din greu şi a devenit extrem de voinic. S-a făcut morar; i-a mers vestea că avea atâta putere încât ridica piatra de moară cu uşurinţă. Pentru primele trei decenii ale vieţii sale lipsesc mărturiile documentare, numele său fiind amintit cu prilejul unei întâlniri avute cu tânărul rege Matia, pe la începutul domniei acestuia.


În anul 1480 s-a căsătorit cu Benigna, fiica vărului şi tovarăşului său de arme Blasius Magyar. În 1478, Pavel Chinezul a fost numit comite de Timiş şi căpitan general al armatei regatului Ungariei, atât ca urmare a dorinţei acestuia de a lupta împotriva turcilor, cât şi pentru a întări sistemul defensiv dunărean, tot mai slăbit în urma atacurilor otomane din ce în ce mai dese. În cei 16 ani în care a ocupat această funcţie, s-a consolidate atât potenţialul economic al Banatului, cât şi importanţa militară a regiunii. Un eveniment celebru şi glorios în cariera sa este bătălia din anul 1479 de la Câmpul Pâinii, de lângă Orăştie, unde Pavel Chinezul, aflat în fruntea trupelor bănăţene, a reputat o victorie decisivă împotriva turcilor.
 A câştigat mai multe bătălii împotriva turcilor, care au adus Banatului o perioadă de linişte. În urma unor incursiuni ulterioare din ultimii ani ai vieţii sale, sunt cunoscute torturile cumplite la care prizonierii musulmani au fost supuşi în pivniţele castelului din Timişoara, care au stârnit groaza în rândul turcilor.
 S-a stins din viaţă în anul 1494 la 24 noiembrie, în timpul unei campanii pe râul Sava, când a fost nevoit să se oprească la castelul Sf. Clement, în urma rănilor suferite în timpul asediului cetăţii SzendrÖ-Smederevo, în Serbia de azi. Corpul neînsufleţit a fost transportat la posesiunea sa de la Nagyvázsony şi înmormântat în mănăstirea pe care a ctitorit-o. În anul 1708 mormântul i-a fost profanat, sustrăgândui-se armura, coiful şi paloşul, obiecte ce aveau să reapară mai târziu, ele fiind adăpostite în prezent la Muzeul Naţional al Ungariei”, se arată pe pagina web a Ligii Bănățene.

Potrivit reprezentanților Ligii Bănățene, bannerul dedicat lui Pavel Chinezu va rămâne arborat timp de o săptămână, până pe 1 decembrie, iar în viitor vor fi realizate și altele, dedicate, de asemenea, unor personalități locale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.