Protestele de la Kiev: mii de persoane manifestează în faţa Parlamentului. Nouă...

Protestele de la Kiev: mii de persoane manifestează în faţa Parlamentului. Nouă persoane suspectate de tentative de asalt al preşedinţiei, arestate

0
DISTRIBUIȚI

ukraine-kiev-protests

Câteva mii de manifestanţi care susţin o apropiere între Ucraina şi Uniunea Europeană (UE) înconjurau în această dimineaţa sediul Parlamentului, la Kiev, unde urmează să fie examinată o moţiune de cenzură a Guvernului. Poliţia din Kiev a arestat nouă suspecţi şi a deschis 11 anchete penale pentru tentativă de luare cu asalt a administraţiei preşedintelui ucrainean, a anunţat astăzi Ministerul ucrainean de Interne, informează Mediafax.

Suspecţii, susţinători ai opoziţiei, sunt acuzaţi că au încercat duminică să ia cu asalt administraţia preşedintelui ucrainean şi au opus rezistenţă forţelor de ordine, informează Ministerul ucrainean pe pagina oficială de Facebook, relatează RIA Novosti în pagina electronică. După două zile de la o manifestaţie considerată fără precedent de la „revoluţia portocalie” din 2004, peste 1.000 de persoane au petrecut noaptea în Piaţa Independenţei, reclamând o apropiere de UE şi plecare celor de la putere.

Cele mai multe dintre ele, cărora li s-au alăturat mii de manifestanţi, s-au adunat dimineaţă în jurul sediului Parlamentului, unde se aflau sute de reprezentanţi ai forţelor de ordine. Unii se îndreptau, de asemenea, către sediul Guvernului, cu scopul de a bloca accesul, aşa cum au procedat luni. Numeroşi manifestanţi purtau veste de culoarea roşie cu însemne ale partidului de opoziţie Udar al fostului campion mondial la box Vitali Kliciko. Într-un gest de conciliere faţă de opoziţie, preşedintele Parlamentului Volodimir Rîbak, un apropiat al preşedintelui Viktor Ianukovici, a anunţat că va introduce pe ordinea de zi de marţi problema unui vot de încredere în Guvern, aşa cum solicită opoziţia.

Aproximativ 100.000 de manifestanţi s-au reunit duminică la Kiev, iar alte zeci de mii în alte oraşe din ţară, pentru a protesta faţă de decizia lui Ianukovici de a nu semna un acord de asociere cu UE. Este vorba despre o mobilizare fără precedent de la „revoluţia portocalie” din 2004, care a îndepărtat regimul aflat la putere la vremea respectivă şi a adus la conducere prooccidentali. Confruntări cu poliţia, duminică, s-au soldat cu numeroşi răniţi, inclusiv aproximativ 50 de jurnalişti şi aproximativ 100 de poliţişti. „Ceea ce se întâmplă prezintă toate semnele unei lovituri de stat”, a denunţat luni premierul Mikola Azarov.

Preşedintele rus Vladimir Putin, care a jucat un rol decisiv în decizia Kievului de a nu a semna un acord cu UE, a denunţat luni manifestaţii în Ucraina „pregătite din exterior” şi care „seamănă mai degrabă unui progrom decât unei revoluţii”. Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici a renunţat săptămâna trecută la negocierile Ucrainei în vederea semnării unui acord de asociere cu UE.


Această decizie a condus la organizarea unor manifestaţii proeuropene în mai multe oraşe din Ucraina. Premierul ucrainean Mikola Azarov a declarat luni că Guvernul deţine informaţii cu privire la un plan al manifestanţilor de a lua cu asalt sediul Parlamentului. Premierul a adăugat că poliţia a primit ordinul de a nu utiliza forţa împotriva manifestanţilor paşnici.

Foto: www.independent.co.uk

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.