Medicii de la Maternitatea “Bega”, nevoiți să cumpere din propriul buzunar instrumentarul...

Medicii de la Maternitatea “Bega”, nevoiți să cumpere din propriul buzunar instrumentarul necesar pentru operații

0
DISTRIBUIȚI

bega1-640x480

Cele două mari maternități din Timișoara, “Bega” și “Odobescu”, au primit, în urmă cu trei ani, echipamente de ultimă generație cu care să realizeze intervenții laparoscopice, de la Ministerul Sănătății, cu bani de la Banca Mondială. Din nefericire, însă, instrumentarul oferit s-a uzat de mult, motiv pentru care medicii care lucrează în cele mai importante maternități din vestul țării sunt nevoiți să cumpere din propriul buzunar instrumentele necesare.

“Dacă nu am cumpăra instrumentarul necesar din propriul buzunar, nu am mai putea face nicio operație”, povestește Marius Craina, medic ginecolog în cadrul Maternității “Bega” din Timișoara. Și asta pentru că Ministerul Sănătății nu a mai alocat fonduri pentru achiziționarea de foarfece, pense sau aparate de aspirat, fără de care ar fi imposibil să se realizeze o intervenție chirurgicală, de ani întregi.

În aceste condiții, pentru a le da o șansă la viață femeilor cu cancer de col uterin sau cu diferite afecțiuni ginecologice grave, care au nevoie urgent de o intervenție chirurgicală, fiecare medic de la Maternitatea “Bega” își cumpără periodic instrumentarul necesar.

“Nu aparatura ne pune probleme, instrumentarul ne omoară.


O pensă bipolară costă peste 2.000 de euro și trebuie schimbată o dată la cel mult două luni, iar statul român este atât de sărac încât nu-și permite să achiziționeze instrumentar în ritmul în care noi îl utilizăm. Nu le stricăm, le utilizăm, iar aici intervine partea financiară a fiecăruia dintre noi. Când avem nevoie de o piesă nouă, o cumpărăm, pe lângă faptul că facem referate peste referate. Fiecare dintre noi are pensele lui proprii, foarfecele lui proprii”, povestește Marius Craina.

Ginecologul timișorean spune că o aparatură nouă pentru realizarea de intervenții laparoscopice ar crește nu doar rata acestora, ci și siguranța. “Nu-ți convine ca în timpul intervenției chirurgicale bipolarul să nu funcționeze, foarfeca să dea rateuri, cârligul monopolar să nu coaguleze cum trebuie, aparatul de aspirație să nu extragă lichidul în ritmul în care este construit să o facă”, mai precizează Marius Craina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.