Cum vor fi puse în valoare “tezaurele umane vii” din Banat

Cum vor fi puse în valoare “tezaurele umane vii” din Banat

0
DISTRIBUIȚI

poza-5530_1

Aproximativ 20 de sate din Banatul românesc și sârbesc vor fi studiate în detaliu de o echipă de studenți din cadrul Universității de Vest din Timișoara. Prin intermediul unui proiect finanțat cu bani de la Uniunea Europeană, tinerii vor încerca să descopere care sunt personalitățile din fiecare localitate care încă mai păstrează diferite tradiții și obiceiuri, dar și care sunt monumentele naturale remarcabile, iar la finalul proiectului se va încerca atragerea de turiști spre aceste zone.

Proiectul se numește “Living Heritage – an Unlimited Resource for Tourism Development”, (Patrimoniul viu – O resursă nelimitată pentru dezvoltarea turismului), este unul transfrontalier, România – Serbia și va fi implementat timp de 14 luni.

Nicoleta Mușat, profesor în cadrul Universității de Vest, a precizat că au fost selectate șapte areale etno-geografie, și anume Făget, Herneacova, Caransebeș, Dubova și Herculane din Banatul românesc, și Kikinda și Zrenjanin din Banatul sârbesc.


“Ne interesează tradițiile și obiceiurile din 20 de sate, ce anume fac oamenii, care sunt personalitățile satelor, ceea ce numim tezaure umane vii. La nivel de patrimoniu natural ne interesează monumentele naturale. Rezultatele vor fi materializate în câteva cărți și DVD-uri cu dansuri populare cu artiști și muzicieni din zonele respective”, a precizat Nicoleta Mușat.

De atragerea de turiști în aceste zone se va ocupa Camera de Comerț din Timișoara, prin punerea în valoare a infrastructurii turistice, a spațiilor de cazare, de servit masa sau a locurilor de agrement din aceste localități. Mai mult, în luna octombrie a acestui an, va fi organizată și o expoziție în aer liber în cadrul căreia meșteșugarii, și nu numai vor fi invitați să-și prezinte obiectele realizate. “Vom invita și mediul de afaceri, posibil investitori, la expoziție, care ar putea fi interesați în a investi în astfel de comunități. De asemenea, va fi organizat un curs de ghizi turistici pentru a forma astfel de profesioniști care să poarte prin aceste comunități turiștii interesați”, a explicat Simona Ciuferescu, șef serviciu în cadrul CRAFT.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.