Năstase află astăzi dacă va fi eliberat: „Sper să putem vorbi diseară”....

Năstase află astăzi dacă va fi eliberat: „Sper să putem vorbi diseară”. UPDATE Năstase va fi eliberat din penitenciar

0
DISTRIBUIȚI

adrian_nastase_capital.ro

UPDATE  Adrian Năstase va pleca joi din Penitenciarul Jilava, după ce Tribunalul Ilfov a decis, definitiv, ca fostul premier să fie eliberat condiţionat, pentru că a executat o treime din pedeapsa de patru ani şi şase luni de închisoare. Instanţa a respins contestaţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi a menţinut decizia Judecătoriei Sectorului 4, prin care s-a stabilit ca fostul premier Adrian Năstase să fie eliberat condiţionat. Tribunalul Ilfov a dispus punerea de îndată în libertate a lui Adrian Năstase, acesta urmând să plece joi din Penitenciarul Jilava. Serviciul de executări penale al instanţei urmează să comunice această decizie Penitenciarului Jilava, dar şi altor instituţii ale statului.

Adrian Năstase a fost adus, joi, la Tribunalul Ilfov, care ia în discuţie propunerea de eliberare condiţionată a fostului premier, acesta spunându-le jurnaliştilor, după ce a fost scos din dubă, că speră să poată vorbi diseară, scrie Mediafax. Adrian Năstase a cerut să fie eliberat condiţionat, pentru că sunt îndeplinite condiţiile legale, combătând afirmaţiile procurorului şi arătând că nu a cerut graţiere, ci şi-a executat pedeapsa şi că va respecta interdicţiile impuse prin decizia de condamnare, instanţa urmând să dea o decizie. Tribunalul Ilfov a discutat joi contestaţia procurorilor anticorupţie în cazul deciziei Judecătoriei Sectorului 4, prin care a fost admisă propunerea de eliberare condiţionată a lui Adrian Năstase, după ce a executat o treime din pedeapsa de patru ani şi şase luni de închisoare. Adrian Năstase a arătat, în faţa instanţei, că atunci când a citit motivele contestaţiei procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), a avut sentimentul că există un diferend între două instituţii ale statului, între penitenciar, care a urmărit comportamentul lui permanent şi care trage o concluzie, şi procurorii DNA, care din când în când citesc bloguri.


Fostul premier a precizat că este o mare problemă între procurorii anticorupţie şi comisia condusă de un judecător, care a avut o mai mare posibilitate de a analiza conduita lui.

Năstase a adăugat că în cauză este vorba de executarea pedepsei şi că nu înţelege de ce procurorii DNA trebuie să participe şi la faza eliberării condiţionate, el ştiind că aceştia se desesizează la trimiterea în judecată. Năstase a combătut afirmaţiile procurorului DNA care a fost prezent la şedinţa de judecată, arătând că în cauză nu se discută despre ce a făcut el în copilărie. Adrian Năstase a arătat că, din concluziile comisiei de liberări condiţionate de la Penitenciarul Jilava, rezultă că a avut o conduită impecabilă în timpul detenţiei. Năstase a precizat că a fost şi cursant la dezbateri, nu doar lector sau formator, cum a spus procurorul DNA. Fostul premier a mai spus că nu a cerut graţiere, ci şi-a executat pedeapsa şi a respectat „legile cetăţii”. Năstase a mai spus că DNA a încercat, şi la fond şi acum la contestaţie, să amâne o decizie privind liberarea sa condiţionată, cerând de la penitenciar tot felul de documente. El a mai spus că, din punctul de vedere al DNA, el nu ar trebui să critice, ar trebui să nu spună nimic.

Adrian Năstase a mai arătat, în sala de judecată, că îl asigură pe procurorul DNA că nu se va înscrie la alegerile prezidenţiale în campania care urmează, menţionând că din acest punct de vedere nu există niciun risc, în condiţiile în care prin decizia de condamnare are mai multe interdicţii civile.

Fostul premier a subliniat că va respecta legea şi, în finalul pledoariei, a cerut instanţei să respingă contestaţia DNA şi să dipună eliberarea sa condiţionată.

Tribunalul Ilfov a rămas în pronunţare, urmând să decidă definitiv dacă Adrian Năstase va fi eliberat sau dacă acesta va executa în continuare pedeapsa în penitenciar.

La finalul şedinţei de judecată, Adrian Năstase a fost scos din sala de judecată şi dus înapoi la Penitenciarul Jilava.

La ieşirea din sediul Tribunalului, Adrian Năstase le-a spus din nou jurnaliştilor, la fel ca şi la sosire, că speră să poată discuta diseară cu aceştia.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.