EXCLUSIV Motivele Justiţiei pentru care 31,6 milioane lei, daţi de Primăria Timişoara...

EXCLUSIV Motivele Justiţiei pentru care 31,6 milioane lei, daţi de Primăria Timişoara echipei Politehnica a lui Iancu, trebuie restituiţi. Vezi argumentele care-l zdrobesc pe secretarul Ioan Cojocari

8
DISTRIBUIȚI

marian iancu intalnire cu oficialitatile 02 p

PRESSALERT.ro a intrat în posesia motivării Tribunalului Timiş prin care a fost respinsă, ca neîntemeiată, acţiunea Primăriei Timişoara împotriva raportului Curţii de Conturi prin care se stabileşte că trebuie recuperat de la vinovaţi suma de 31.669.417,71 lei, reprezentând banii cu care de la bugetul local a fost finanţată SC Politehnica 1921 Ştiinţa Timişoara&Invest SA a lui Marian Iancu.

Deşi municipalitatea a susţinut că finanţarea clubului de fotbal s-a făcut în mod legal – hotărârea de consiliu local prin care s-a stabilit finanţarea nefiind atacată de prefect, exista obligaţia de a susţine sportul de performanţă şi nu era obligaţia administraţiei locale să verifice cum s-au cheltuit fondurile publice, ci a clubului de fotbal – instanţa a considerat că apărarea Primăriei Timişoara nu stă în picioare. Instanţa a constatat că, în conformitate cu prevederile contractuale, banii trebuiau folosiţi exclusiv pentru finanţarea echipei de fotbal, ori o parte din bani au fost executaţi silit de către Finanţele Publice pentru datoriile firmei lui Marian Iancu. În plus, Tribunalul Timiş a stabilit că deşi era clauză în contract să urmărească cum se folosesc banii publici acest lucru nu s-a întâmplat.

Lovitura cea mai grea a fost dată în privinţa legalităţii contractului de asociere dintre Primăria Timişoara şi  SC Politehnica 1921 Ştiinţa Timişoara&Invest SA a lui Marian Iancu.


 „Potrivit Legii nr.273-2006, cheltuielile bugetare pot fi antrenate doar în condiţiile existenţei unei baze legale şi cu respectarea acesteia. În acest cadru, se constată că scopul contractului de asociere a fost acele de a fi acoperite cheltuielile echipei de fotbal, conform HG nr.1447-2007, fără a fi stabilită o contrapartidă în beneficiul asociatului Consiliului Local, aceasta pentru că obligaţiile stablite în sarcina clubului, prin art.4 din contract, nu pot fi calificate ca şi contrapartidă în livrări de bunuri şi servicii, astfel că forma contractului de asociere nu este specifică naturii acestui contract (art.7 şi 28 din Codul fiscal). Tribunalul reţine, de asemenea, că societatea cu care Consiliul Local a încheiat  contractul de asociere este o societate comercială pe acţiuni”, a stabilit instanţa. Tribunalul Timiş a stabilit că în conformitate cu legile în vigoare „raportate la statutul societăţii – parte în contractul de asociere, acela de societate comercială pe acţiuni, rezultă că  aceasta nu îndeplineşte condiţiile legale pentru a beneficia de sume de la bugetul local, pentru finanţarea programului sportiv, întrucât nu este structură sportivă fărăr scop patrimonial. În acest context, sunt lipsite de relevanţă apărările formulate de reclamanţi, privitoare la performanţele clubului sportiv şi la beneficiile aduse municipiului prin participarea echipei de fotbal la diverse competiţii”.

Hotărârea instanţei nu este definitivă, dar în cazul în care Curtea de Apel Timişoara va da, din nou, dreptate celor de la Curtea de Conturi, cei găsiţi vinovaţi – fostul primar Gheorghe Ciuhandu şi secretarul instituţiei, Ioan Cojocari, cel care a susţinut în permanenţă că asocierea este legală şi cei care care o contestă nu cunosc legea – vor fi buni de plată pentru recuperarea prejudiciului.

8 COMENTARII

  1. Cojo ai bilito !!!
    da’ nu te plang…ca or cotizat distul la matale la ciuhandu si miut, tziganimia de matasa din timisoara: dulcia, veshinel, si toate clanurile din tziganime…asa ca ai di unde sa restitui si oricum voi tri no sa avetz nevoie de bani ca batranetea o so petreceti in custodia ANP la cate porcarii atz facurt. adio Jane!

  2. Acum sa vedem ce va zice DNA-ul. Din 2010 procurorul Dorobantu de la DNA tine dosarul motivind ca” a auzit de la secretara unei institutii din Bucuresti ca afacerea expusa mai sus ar fi cam legala”.
    Sa stiti ca la vremea respectiva cind s-a incheiat acel contract inafara de oficialitatile Primariei actualul primar Robu sustinea aceasta ilegalitate a finantarii societatii lui Iancu din bani publici. Imi aduc aminte ca vecina mea era consilier PNL si era stresata de presiunile lui Robu care era sef PNL.
    Tot din acea vreme imi aduc aminte ca atunci cind ma interesam de contract am fost la Curtea de conturi si adjunctul mi-a spus ca a discutat afacerea cu Robu care era parlamentar si i-a promis ca va initia un proiect de lege care sa legalizeze afacerea. Printre comentarii mele din vremea aceea se aflau si aceste amanunte.
    Acesta a fost motivul pentru care in 2010 am facut plingere la DNA dar bineinteles ca a fost musamalizata de procurori cu motivarea de mai sus.
    Si actuala asociere cu ASC Recas are aceasi hiba. Nu prevede dreptul municipalitatii sa controleze cheltuirea banului public

  3. Are dreptate justitia, sa fie clar pentr toata lumea, o institutie publica nu poate finanta niciodata o societate comerciala care are drept scop, obtinerea de profit. Asa ca pregatestete Cojocari sa platesti, mormal ar fi deja sa-ti fi pus sechestru pe avere. Sa asepti si ancheta pentru apartamentele vandute la pret de nimic asa cum rezulta din materialul urmator:
    Corpul de Control al Guvernului a descoperit că mai mulţi procurori din Timişoara au cumpărat ilegal de la Stat case, la preţuri mici. Printre aceştia se numără şi prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiș, Vasile Bâc, şi actualul procuror-șef al DNA Timișoara, Tamaș Shiffbeck.

    Corpul de Control a descoperit că procurorii au intrat în posesia unor apartamente de la Stat în baza legii 112, din anul 1995, care permitea vânzarea apartamentelor aflate în proprietatea Statului către chiriașii care le ocupă, ei obţinând apartamentele deşi nu erau chiriaşi în momentul în care legea a intrat în vigoare.
    Astfel, din documentele obţinute de Corpul de Control, reiese faptul că Tamaș Shiffbeck a devenit chiriaş în data de 22 noiembrie 1999 şi a cumpărat imobilul de trei camere, situat pe strada Mureş, în data de 9 decembrie 1999. Acesta ar fi plătit aproximativ 83 de milioane de lei (4.500 de dolari), în rate întinse pe 10 ani. Vasile Bâc a devenit chiriaş într-un apartament de patru camere, situat într-o zonă periferică, în septembrie 1998 şi, tot cu 83 de milioane de lei vechi şi tot în rate întinse pe 10 ani, l-a achiziţionat patru luni mai târziu.

    Procurorii au putut achizţiona apartamentele, deşi legea nu le permitea în mod normal, datorită unei „note” emise de comisia de aplicare a Legii 112, din cadrul Primăriei Timişoara, din care făceau parte Gheorghe Ciuhandu (primar), Nicușor Miuț (șeful Direcției de Patrimoniu), Vasile Tărciatu (consilier juridic) sau Liviu Barbu (șef al ADP.
    Comisia a hotărât în şedinţa din iulie 1998 ca şi cei care nu erau chiriași la momentul intrării în vigoare a legii să poată achiziţiona locuinţele. „Întrucât există precedente se pot vinde către chiriașii cu contracte de închiriere încheiate după intrarea în vigoare a Legii nr. 112/1995 (25.01.1996), doar acele apartamente pentru care nu există nici un litigiu (adică în imobile nerevendicate pe cale administrative sau prin instanță)”, se arată în documentul semnat de comisie.
    Dacă Vasile Bâc a refuzat să facă precizări cu privire la modul în care a achiziţionat apartamentul, Tamaş Shiffbeck a declarat că a cumpărat imobilul în mod legal, precizând că, la momentul respectiv, era una din persoanele care puteau intra în posesia locuinţei, singura condiţiie fiind ca acesta „să nu fi avut în proprietate sau să nu fi vândut în ultimii ani o locuință nu numai în Timișoara, ci oriunde în țară”.

    • exemplele date reprezinta doar varful aisbergului infractional in materia caselor repartizate si vandute ( moka) la L 112/1995. Sunt peste 400 de cazuri!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Dosarul intocmit si instrumentata de fostul procuror Cristescu zace ascuns de peste 10 ani la una din parchetele timisorene.
      „cunoscatorii” stiu despre ce este vorba !?

  4. Ce tupeu pote avea Tamaş Shiffbeck, o fi locuit pana sa faca manevra, in alta tara, pentru cei curiosi va rog sa investigati, la Cartea Funciara, apare ca a avut si alte proprietati.

  5. Ma bucur pt. aceasta hotarire judecatoreasca fiindca prea
    s-au inbogatit acesti bugetari, dar nici pina-n prezent nu-i
    verifica A. N. I., ar fi cazul s-a se verifice averile celor inplicati.
    Pe noi ne executa si daca avem 1 leu datorii la stat, nu vedeti caci acesti oameni au fecut praf acest oras.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.