Fabrica de Ciorapi, clădire monument industrial al Timișoarei, DEMOLATĂ pentru construcția unui...

Fabrica de Ciorapi, clădire monument industrial al Timișoarei, DEMOLATĂ pentru construcția unui hypermarket Kaufland. Cum a fost posibil GALERIE FOTO

4
DISTRIBUIȚI
<


p>10685084_1561846887370498_934489403_nFosta fabrică de ciorapi din Timișoara a început să fie demolată. În locul ei va fi deschis un hypermarket Kaufland. Mai multe fotografii pe care le-am primit la redacție de la Salvați Patrimoniul Timișoarei arată modul în care are loc demolarea imobilului.

Fabrica de ciorapi la Timişoara a fost construită la începutul secolului trecut ca o sucursală a “Elso Gyulai Kotott es Szovott Ipararugyar RT” din Gyula. Aceasta era cea mai mare unitate producatoare de ciorapi şi lenjerie de corp din Ungaria, la vremea respectivă. La scurt timp după primul Război Mondial, fabrica a fost preluată de o firmă din Bucureşti și redenumită „Standard – Prima Fabrică de Ciorapi”. Așa a funcționat din 1921 până în 1949 când a fost naționalizată. Comuniștii i-au păstrat domeniul de activitate dar au renunțat la primul cuvânt din nume. După Revoluție, în 2000, fabrica d eciorapi din Timișoara a dat faliment și a ajuns la un pas de demolare.

Sunt de notorietate protestele Societății Timișoara și ale grupului civic Ariergarda, care au sensibilizat Comisia de Monumente a orașului, astfel că imobilul nu a mai putut fi ras de pe fața pământului.

Reprezentanţii Kaufland au început amenajările pentru construirea celui mai nou hipermarket din Timişoara. Ei s-au judecat mai mulţi ani cu Direcţia pentru Monumente Timiş, iar în final au obținut o sentinţă definitivă, prin care pot începe lucrările la noul hypermarket și pot demola corpul nou al fabricii, construit de comuniști, fiind obligați să mențină aparența arhitecturală, prin păstrarea fațadelor istorice ale celorlalte trei corpuri de clădire.

Corpurile A,B şi C, construite în 1908, după planurile celebrului arhitect Szekely Laszlo, au fost clasificate drept monumente industriale.

 

4 COMENTARII

  1. A sesizat cineva C.S,M-ul, ca de exemplu pro-democratia care
    ne lectii in mas-media, aici este limpede acte de coruptie in interiorul justitiei si Primarie, nici nu are ce cauta acest kaufland in oras, legea le interzice.

  2. A sesizat cineva C.S,M-ul, ca de exemplu pro-democratia care
    ne da lectii in mas-media, aici este limpede acte de coruptie in interiorul justitiei si Primarie, nici nu are ce cauta acest kaufland in oras, legea le interzice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.