Geneticienii români au solicitat Ministerului Sănătății să înființeze centre regionale de genetică....

Geneticienii români au solicitat Ministerului Sănătății să înființeze centre regionale de genetică. Unde va fi realizat cel din Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

DNA-Human-Genome-and-Genes-Ownership1

Mii de copii se nasc, anual, în România cu boli genetice, însă medicii nu au cum să le depisteze la timp, și asta pentru că nu există nici centre medicale de genetică și nici aparatura necesară, iar medicii specializați în acest domeniu sunt foarte puțini. În acest sens, geneticienii români, în frunte cu președintele Societății Române de Genetică Medicală, medicul timișorean Maria Puiu, au discutat cu ministrul Sănătății, la București, despre necesitatea înființării de centre regionale de genetică în întreaga țară.


Acestea sunt importante în rezolvarea unor probleme prioritare de sănătate publică.

„Domnul ministru al Sănătății a transmis mesajul de susținere fermă din partea ministerului privind oportunitatea unor măsuri concrete și promovarea unui Ordin al Ministerului Sănătății pentru reglementarea situației actuale a acestei specialități și pentru înființarea centrelor regionale de genetică”, se arată într-un comunicat de presă.

Astfel, se plănuiește înființarea a șase centre regionale în centrele universitare Timișoara, București, Cluj, Oradea, Iași și Craiova și a cabinetelor de genetică județene. Cel mai probabil, centrul din Timișoara va fi realizat la Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” și va deservi județele Timiș, Caraș-Severin, Hunedoara, Mehedinți, Gorj și Dolj.

Întâlnirea cu ministerul Sănătății a avut loc în cadrul Congresului Național al Societății Române de Genetică Medicală, care a avut loc săptămâna trecută și la care au participat specialiști recunoscuți din Europa și Statele Unite ale Americii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.