Moartea Mitropolitului Banatului, cel mai longeviv, în funcție, înalt ierarh din întreaga ortodoxie, a iscat valuri de emoții. Sincere condoleanțe și gânduri bune au transmis toți oficialii urbei. Mesajele triste au continuat pe Facebook, unde cei care i-au fost aproape în viață au ținut să îi aducă un ultim omagiu.
Nicolae Robu, primarul Timișoarei, însoțit de city-managerul Sorin Drăgoi, au venit la Catedrala Mitropolitană pentru a-i aduce un ultim omagiu Mitropolitului Banatului. Nicolae Robu are doar cuvinte de laudă la adresa lui Nicolae Corneanu și a precizat că „este un moment trist pentru timișoreni, pentru bănățeni, este un eveniment trist la nivel național. Înaltpreasfinția Sa, mitropolitul Nicolae, a fost un om cu totul și cu totul deosebit, un om care, în primul rând, a emanat în toate împrejurările bunătate cum mai rar se întâmplă. Un om cult, un om care a știut să creeze armonie în jurul lui, a știut să se facă respectat nu numai în comunitatea ortodoxă, dar și în rândul credincioșilor de orice credință din Timișoara, din Banat și aș spune din România. Preocupările de promovare a ecumenismului îi sunt bine cunoscute.
Timișoara a devenit mai săracă prin plecarea la ceruri a Înaltpreasfințitului. Dumnezeu să-l odihnească!”.
Primarul Timișoarei a povestit și un lucru care l-a impresionat referitor la mitropolitul Banatului. „M-a impresionat că de fiecare dată când l-am invitat la ceremoniile importante al universității, dacă nu a putut să vină, fără excepție a trimis o scrisoare scrisă de mână în care a explicat că nu poate fi prezent. Am avut mai multe întrevederi, de fiecare dată am fost impresionat de anvergura umană, în primul rând, intelectuală și spirituală pe care Nicolae Corneanu a avut-o. Mă aștept de la noul mitropolit să țină ștacheta la fel de sus cum a ținut-o Nicolae Corneanu, care a fost un om la superlativ”, a mai spus Nicolae Robu.
Teatrul Național își exprimă profundul regret pentru pierderea Mitropolitului Nicolae Corneanu, cel care a marcat prin prezența și prin direcția pe care a dat-o activității sale și a Mitropoliei Banatului, spiritul multicultural, integrator, civilizator al Timișoarei și al regiunii. „Astăzi este o zi tristă pentru Timișoara. Este o zi tristă pentru Teatrul Național. Plecarea dintre noi a Mitropolitului Banatului, ÎPS Nicolae Corneanu, lasă în urmă amintirea unei personalități extraordinare, a unui om de o minunată tinerețe și vitalitate spirituală. Curajul mărturisirii, drumul ecumenismului, profunda înțelegere umană care, la nevoie, a prevalat în fața oricărei dogme, au marcat destinul acestei înalte fețe bisericești și rafinat intelectual. Teatrul Național a avut șansa ca, încurajat de ÎPS Nicolae Corneanu, să colaboreze în diferite proiecte cu Mitropolia Banatului. De asemenea, în anul 2011, ÎPS Nicolae Corneanu a acordat diplome de excelență în acest sens atât instituției, cât și managerului său, Ada Hausvater”, transmit oficialii TNTm.
(Georgeta Stanici, Adriana Mîț)
De morti numai de bine…nu l-am cunoscut si nu pot sa ma pronunt…dar atarna in balanta cei aproape 40 de ani de politie politica in slujba securitatii
Stiu cine a fost raposatul Mitropolit Nicolae Corneanu, dar a avut curajul sa face penitenta si sa arate regrete. Dar citi dintre alti ierarhi si preoti care mai sunt in viata au fost in slujba securitatii si nu si-au recunoscut pacatul savirsit.
Mitropolitul Nicolae a ne-a lasat o pretioasa legalitate. S-a impartasit la Catolici, lasindu-i pe teologii ortodocsi sa descopere cum a fost posibil.
un fost preot al Timisoarei