Istoria CORUPŢIEI ar trebui să devină materie obligatorie în şcoli. De ce...

Istoria CORUPŢIEI ar trebui să devină materie obligatorie în şcoli. De ce crede regizorul Alexander Hausvater că astfel s-ar reforma societatea VIDEO

1
DISTRIBUIȚI

Un apărător fervent al libertăţii de orice tip, dar şi un susţinător al ideii că oamenii trebuie să devină responsabili şi conştienţi de propriile acţiuni, aşa s-a arătat regizorul Alexander Hausvater, invitat în studioul HDV, la emisiunea PRESSALERT LIVE.

„Nu mai poți să trăiești fără să reacționezi la tot ce se întâmplă în lume fără să crezi că ți se întâmplă ție. Dacă crezi că ce se întâmplă în Ucraina sau Bosnia nu te privește, nu ai ai dreptul să speri că îți vei recupera statutul în libertatea asta pe care eu o numesc democrație”, a comentat Hausvater.

Regizorul a făcut câteva observaţii şi pe marginea uciderii jurnaliştilor de la Charlie Hebdo, spunând că „oamenii care au reacționat acolo sunt pentru prima oară oameni născuți în acea țară, au fost la școală din prima clasă, știau limba, au citit revistele, sunt francezi. Dar și-au anulat acele cunoștințe. (…) Dacă există ceva în lume de care un om spune că nu ai dreptul să te atingi, trebuie să facem cum spunea Kennedy, eu voi lupta ca tu să ai dreptul să te exprimi chiar și contrar față de mine. Nimeni nu are dreptul să cenzureze libertatea sau gândirea”.

Legat de cea mai recenta piesă de teatru pe care o pune în scenă, „Balcanicele”, Hausvater a comentat că subiectul se leagă de „femei musulmane violate de sârbi în conflictele din 1990”. Despre metodele de tortură, regizorul a spus că femeile erau brutalizate și lăsate într-un centru de detenție până nu mai erau musulmane, ci ajungeau să aibă o gândire diferită.

Revenind la problemele cu care se confruntă România, Alexander Hausvater a spus că e nevoie ca oamenii buni să se implice în politică.


„Ştiu că numai când oamenii de bine s-au ridicat în picioare la gândul că nu am de ales numai să conduc eu, atunci lucrurile s-au schimat în bine. Cu ei nu se poate, numai cu noi. Nu există ce visăm noi, o nouă generație de oameni tineri. Răspunul este acum cu noi, nu cu ei. Dacă spunem că prin definiție orice politician e corupt, facem o greșeală”, este de părere artistul.

Mai mult, regizorul spune că e nevoie şi de o reformă a sistemul de învăţământ. „Trebuie să înțelegem că în școli profesorul trebuie să se oprească să mai predea istorie, chimie geografie, el trebuie să predea istoria corupției în România și necesitatea fiecărui copil de a se integra într-o gândire politică”, a mai spus Hausvater.

Mai mult, regizorul consdieră şi că una din marile probleme a revoluţiei din 1989 a fost centrarea exclusivă pe eliminarea regimului Ceauşescu, cu prea puțină atenție acordată tipului de conducere care ar înlocui regimul comunist. Ca o previziune pe viitoarele şase luni, regizorul a spus că „sper ca noul președinte să uite de gândirea că partidul din care provine trebuie să revină la putere şi că se va gândi că la putere trebuie să vină cele mai bune elemente care vor conduce țara asta. Vreau să spun că lumea îi va da lui o nouă șansă prin faptul că el va trebui să devină un model, iar ceilați vor trebui să se curețe și să accepte că politicianul e cineva curat, în serviciul omului”.

1 COMENTARIU

  1. pai draghe domnu botza, pare-se ca invitatul matali ie un adevarat GURU al …democratiei si de ce nu, a democratiei in curs de instaurare in Romanica. asta regizor trebe neaparat, dar NEAPARAT recuperat de politicieni si facut ceva ministru cel putin. ca stie de toate. sa orbesc si sa moare mama.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.