Un tânăr luptă cu o boală necruțătoare, care a dus la apariția...

Un tânăr luptă cu o boală necruțătoare, care a dus la apariția unei tumori de peste cinci kilograme. Cum îl puteți ajuta

0
DISTRIBUIȚI

Viaţa unui tânăr de 23 de ani care suferă de o boală genetică rară depinde de o operaţie care poate fi făcută numai în străinătate. Medicii de la o clinică din Viena, Austria, au curajul să încerce să-l opereze şi să-i scoată din corp o tumoare de peste cinci kilograme, care îi ocupă jumătate din organism şi presează pe inimă şi pe coşul pieptului, însă refuză formularul E112, deoarece statul român nu a decontat intervenţiile făcute cetăţenilor români.

Intervenţia chirurgicală deosebit de dificilă costă 70 de mii de euro. Alexandru Dodi nu dispune de această sumă şi este conştient că orice eforturi ar face împreună cu familia nu ar putea-o strânge vreodată de aceea face un apel la oameni cu suflet să îl ajute să ajungă la clinica din Viena pentru a fi operat.

Până la 23 de ani, Alexandru Dodi, Haţeg, judeţul Hunedoara, a suferit 18 intervenţii chirurgicale. Aproape întreg trupul îi este brăzdat de urmele lăsate de bisturiu. La vârsta de un an a fost diagnosticat cu maladia Ombredanne, o boală genetică extrem de rară şi de agresivă care provoacă creşteri ale unor formaţiuni osoase în prelungirea oaselor, care strapung alte organe sau le presează.

Boala nu are tratament, însă tumorile pot fi îndepărtate chirugical. Aşa a ajuns Alex ca, de la şapte ani, să-şi petreacă toate vacanţele prin spitale şi să suporte una sau două intervenţii chirugicale în fiecare an. Cea mai grea operaţie a suferit-o în 2008, când medicii de la Spitalul Militar din Bucureşti i-au extras din abdomen o tumoare gigant de peste cinci kilograme. Atunci, Alex a sperat că a fost ultima intervenţie, însă acum trece prin momente si mai grele. O altă tumoare mult mai agresivă îi ocupă jumătate din abdomen şi apasă pe inimă punându-i viaţa în pericol. De această data medicii români s-au declarat neputincioşi şi l-au îndrumat spre spitale de peste hotare.

Operaţia care l-ar scăpa pe Alex de imensul chist poate fi făcută în Austria însă clinica la înştiinţat că nu acceptă formularul E112 deoarece statul român nu a decontat serviciile medicale de care au beneficiat alţi cetăţeni români în trecut.


Operatia de care depinde viata lui Alex costă peste 70 de mii de euro, iar familia lui care trăieşte din salariul de vânzătoare al mamei nu ar putea strânge nici măcar un sfert din sumă dacă ar vinde aparatamentul modest în care locuiesc în Haţeg.

„De multe ori mă întreb de ce mi se întâmplă mie toate astea. Fiecare operaţie am sperat că e ultima. Gândul că trebuie să ajung iar în sala de operaţie e terifiant. Acum iau în calcul faptul că nu reuşim să adunăm banii şi tumoarea creşte şi poate fi fatală”, spune Alexandru Dodi.

Tânărul şi-a petrecut toate vacanţele prin spitale. „Am vrut să nu piardă cursurile la şcoală aşa că vacanţele am stat prin spitale. Alţi copii mergeau la mare, la bunici, noi mergeam la spital să-l operăm. În 2008 am trecut prin momente foarte grele. Tumoarea a crescut în abdomen şi i-a străpuns coastele. I-au scos şi coaste odată cu tumoarea de cinci kilograme. A fost o operaţie în premieră pentru Spitalul Militar Bucureşti şi a fost explicată în reviste medicale. Medicii nu i-au dat nici măcar 10 la sută şanse de supravieţuire. Uite că a avut zile”, povesteşte Constanţa Dodi, mama lui Alexandru.

După operaţia dificilă, Alexandru s-a refăcut greu. A reuşit să termine liceul, să ia bacalaureatul şi să se înscrie la o facultate de stat, la secţia Ştiinţe Economice. În luna octombrie anul trecut, Alexandru a început să ameţească şi să simtă greutate în corp. Un nou tomograf a scos la iveală o tumoare agresivă care într-o lună s-a dublat în dimensiune. Medicii care l-au operat prima oară au dat veste rea. Nu îl mai pot opera. Tumoarea e prinsă de coşul pieptului şi presează inima şi arterele principale, dar şi alte organe. Medicii români au explicat că odată cu tumoare trebuie scoase splina, pancreasul, o parte din ficat şi câteva coaste.

Interventia poate fi făcută la un spital din Viena, însă familia lui Alex nu ar putea strânge banii necesari. Parinţii lui Alexandru îşi pun toate speranţele în oamenii cu suflet care i-ar putea ajuta sa faca interventia chirugicala de care depinde viata tânărului. Dacă doriţi să îl ajutaţi pe Alexandru Dodi o puteţi face donând orice sumă în conturile deschise pe numele mamei lui, Mărioara Constanţa Dodi, la Reiffeisen Bank, în lei – RO89 RZBR 0000 0600 1736 7514 sau în euro –  RO61 RZBR 0000 0600 1736 7533.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.