INEDIT În județul Timiș nu se vor mai pune saci de nisip...

INEDIT În județul Timiș nu se vor mai pune saci de nisip în calea apelor, ci diguri umplute tot cu apă. Cât de utile sunt

0
DISTRIBUIȚI

GATAIA SUB APE18 inundatii

Risc mai mic de producere a inundațiilor în județul Timiș și intervenție mai rapidă în caz de calamități naturale pentru protecția oamenilor și a bunurilor. Acestea sunt doar câteva dintre obiectivele unui proiect finanțat cu bani de la Uniunea Europeană, care a fost câștigat de Administrația Națională „Apele Române” și care este implementat și în județul nostru.

Administrația Bazinală de Apă Banat a primit peste trei milioane de lei, bani pe care-i utilizează cu scopul reducerii efectelor inundațiilor prin achiziționarea mai multor echipamente, și nu numai. Astfel, în cadrul acestui proiect european, ABA Banat va utiliza în premieră în vestul țării „apă contra apă”, o tehnologie inedită.


Este vorba despre diguri gonflabile umplute cu apă, ce vor înlocui sacii de nisip care sunt puși în calea apelor care riscă să se reverse.

„Nu am mai avut astfel de diguri gonflabile, nu am mai folosit și suntem și noi curioși cum ne vor ajuta în această acțiune de apărare. De fapt, aceste diguri gonflabile vor înlocui sacii de nisip pe care noi îi punem pe diguri pentru supraînălțare. Aceste diguri gonflabile nu au o lungime scurtă, centrul nostru de intervenție rapidă are prevăzut un kilometru de astfel de diguri, deci o lungime destul de mare”, a precizat, astăzi, Muntean Gabriel, responsabil implementare proiect „Watman – Sistem informațional pentru Managementul Integrat al Apelor – Etapa I”, în cadrul ABA Banat.

Tot în cadrul acestui proiect vor fi achiziționate și mai multe stații automate cu senzori, care vor măsura nivelul apei din lacuri și râuri, dar și calitatea acesteia. De asemenea, vor fi realizate și două Centre de Intervenție Rapidă în Timișoara și Reșița, dotate cu materiale și utilaje pentru intervenție rapidă în caz de inundații și poluări accidentale. Totodată, în acest an vor fi achiziționate și peste 1.500 de sirene, care vor funcționa doar în cazul în care vor apărea probleme la baraje.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.