Regizorul Ion Ardeal Ieremia: „Lucrurile cresc într-o seră toxică în țara noastră,...

Regizorul Ion Ardeal Ieremia: „Lucrurile cresc într-o seră toxică în țara noastră, care are geamuri cu led-uri”. Ce le transmite politicienilor prin celebrul semn cu degetul la nas VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

Claudia Ieremia, Ion Rizea si Ioan Ardeal Ieremia la pressalert live (4)

Lăcomia și corupția au fost în centrul discuției din cadrul ediției speciale a emisiunii PRESSALERT LIVE, difuzată de pe scena Teatrului Național Timișoara. Invitații din această seară au fost directorul adjunct al Teatrului Național din Timișoara, actorul Ion Rizea, regizorul Ion Ardeal Ieremia și actrița Claudia Ieremia. Pentru că noua producție a TNT, „Proștii sub clar de lună” reflectă realitatea zilelor noastre, în cadrul emisiunii s-a vorbit și despre România secolului XXI, cu toate problemele ei.

„În anii ’60, a vinde bluze pe piața neagră era considerat răul suprem. Mie îmi e dor de infractorii de pe vremea aia. Mazilu nu a avut curajul să își imagineze că putem fura mai mult de atât. (…) Pe vremea comunismului era o concurență atroce la medicină. De ce? Pentru că voiau oamenii să vindece alți oameni? Nu. Se spunea că se câștigă bine, în pofida salarilor mizerabile.


Acum, la medicină nu mai e concurență foarte mare, în schimb la Academia de Poliție și la Drept e plin”, a spus Ion Ardeal Ieremia.

Întrebată de moderatorul emisiunii dacă, în calitate de femeie, poți să miști banii sau bărbați cu bani, Claudia Ieremia a spus că „cred că se poate să miști și banii și bărbații cu bani”.

În cadrul ediției speciale a emisiunii PRESSALERT LIVE s-a discutat și despre cât de mult se poate fura în România, mai ales că valul de arestări din ultima vreme nu pare să-i sperie pe corupți. „Pentru mine e o enigmă pentru că e clar că ei continuă să fure. Dumnezeu știe. Mă pun în situația unui om care are bani în vârful pixului. Presupunem că am cheile de la seif și bag mâna până la cot. Cât îmi trebuie? Nu știu. Eu trebuie să fiu pus în situația aia ca să îmi dau seama cât pot să fur, să văd dacă mă pot opri. Eu zic că pot, dar nu fiți siguri de asta. Poate nu mă opresc niciodată”, este de părere Ion Ardeal Ieremia.

Tot el a mai adăugat că „lucrurile cresc într-o seră toxică în țara noastră care are geamuri cu led-uri. Nu ne mai uităm la viață, ci doar prin intermediul unui ecran (…) Lumea s-a schimbat și din păcate nu pot spune că în bine. Răul se sitematizează. Nu vorbesc de noi, actorii, noi suntem nesemnificativi în societate. Când veți vedea un actor luat de DNA să mă anunțați și pe mine. Până la actori, până la regizori, DNA poate aresta aproape toată România”, a spus regizorul.

Acesta consideră că principala problemă a celor care nu se pot opri din furat este lipsa de scrupule: „Lipsesc procesele de conștiință. Am sentimentul că nu ajunge să furi, trebuie să și faci morală celor care nu fură pentru faptul că nu trăiesc bine”.

„Ne-o ia viața înainte cu o viteză înspăimântătoare. Avem în piesă un seif, dar cine și-ar fi putut imagina că în prag de premieră, apare pe toate canalele de știri că undeva, într-un seif micuț și discret, un Renoir dormea cu capul pe trei lingouri de aur. (…) Încercăm să batem obrazul… să batem nasul, nara, care se pare că a devenit salutul internațional al delapidatorilor, să le transmitem «totuși, mai lăsați aer și pentru ceilalți»”, a concluzionat Ion Ardeal Ieremia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.