Românii, la fel de inteligenți și de creativi ca popoarele vestice, conform...

Românii, la fel de inteligenți și de creativi ca popoarele vestice, conform unui studiu inedit. Care este motivul scandalos pentru care am rămas, totuși, în urmă

0
DISTRIBUIȚI

oameni-strada

„Psihologia poporului român. Profilul psihologic al românilor” – acesta este titlul unei ample cercetări de 400 de pagini realizate recent de Daniel David, profesor de psihologie clinică și psihoterapie la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Concluziile cercetării, care a luat premiul de cercetare-inovare al Foreign Policy Romania în acest an, au fost prezentate astăzi și la Timișoara, iar acestea sunt de-a dreptul interesante.

„Poporul român are un potențial de inteligență și de creativitate la fel ca cel al popoarelor vestice. Cu toate acestea, indicele de inovare, și nu numai, este mult mai scăzut în România față de cel din țările din Europa de Vest.


De ce se întâmplă asta? Eu cred că avem o problemă pentru că acest potențial nu este bine valorizat prin instituțiile sociale pe care le avem. Cu alte cuvinte, avem o problemă în ceea ce privește curriculum școlar, nu este gândit să stimuleze creativitatea copiilor în școală, să stimuleze potențialul de inteligență. Este inacceptabil să utilizezi atât de prost acest potențial”, a declarat, astăzi, la Timișoara, Daniel David.

În cadrul cercetării „Psihologia poporului român. Profilul psihologic al românilor” s-a încercat să se dea un răspuns la patru întrebări, și anume: cum suntem, cum credem că suntem, cum putem fi și cum am vrea să fim. „Societatea modernă se bazează pe comunități formate din oameni care au încredere în alți oameni. Noi, românii, avem o neîncredere cronică în oricine depășește spațiul familiei. Încrederea românilor în străini și necunoscuți este foarte scăzută. Ar trebui să vedem străinii ca pe un potențial partener, la fel ca americanii. Pe de altă parte, noi ne vedem ca fiind persoane calde, ospitaliere, prietenoase și recunoaștem că indisciplina nu e punctul nostru tare”, a mai explicat profesorul de psihologie clinică.

De asemenea, din același studiu a reieșit faptul că românii sunt foarte religioși, competitivi și muncitori. Cercetarea „Psihologia poporului român. Profilul psihologic al românilor” are la bază analizarea a 50.000 de persoane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.